Menu
A+ A A-

Vrijednost tržišta pametnog transporta 150 mlrd. dolara do 2023.

Prema najnovijim izvještajima MarketsandMarketsa, procjenjuje se da će vrijednost tržišta transporta u 2018. godini iznositi 75 milijardi dolara, a da će do 2023. porasti na 149,21 milijardu dolara, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 14,7 posto. 
Glavni faktori rasta tržišta pametnog prijevoza uključuju rastuću urbanu populaciju i generalni rast stanovništva, rastuće usvajanje umreženih i pametnih tehnologija u transportnoj infrastrukturi te povećanje broja sporazuma o slobodnoj trgovini. Državni projekti povezani s pametnim gradovima i institucije usvajaju radne modele javno-privatnog partnerstva, koji također potiču razvoj tržišta pametnog transporta. 
 
Što se tiče avioprijevoznog segmenta, očekuje se da će on tokom perioda pokrivenog analizom imati najveću objedinjenu godišnju stopu rasta. Potražnja za avijacijskim uslugama u posljednjoj deceniji značajno je porasla. S poboljšanjem životnog standarda i smanjenja cijene putovanja avionom, avioprijevoz je postao pristupačan za mnogo veći broj ljudi. To je povećalo potražnju za komercijalnim avionima. Nove tehnologije i digitalizacija servisa potiču avioprijevoznu industriju da uvede efikasne procese održavanja, smanji troškove i iskoristi prednosti povećanja broja avionskih putnika. 
 
Očekuje se i to da će rješenja u oblasti cestovnog prijevoza povećati svoj tržišni udio tokom perioda pokrivenog analizom. Rješenja u ovoj oblasti obuhvataju putničke podatke, upravljanje saobraćajem, pametne propusne kartice, upravljanje parkinzima, podatke o teretnom prijevozu i telematiku vozila. 
 
Prema MarketsandMarketsu, očekuje se da će u oblasti pametnog transporta najbrži rast imati azijsko-pacifičko tržište zbog rasta usvajanja novih tehnologija, velikog ulaganja u digitalnu transformaciju te rasta bruto domaćeg proizvoda tamošnjih zemalja. Za većinu ekonomija te regije, kao što su Australija, Singapur, Kina, Južna Koreja, Hong Kong i Indija, već se govori o tome da ubrzano ulažu u tehnološku transformaciju namijenjenu poboljšavanju infrastrukture i implementiranju raznih projekata pametnih gradova. Očekuje se da će rast tržišta pametnog transporta najviše potaknuti industrije neiskorištenog potencijala, visok nivo penetracije naprednih tehnologija, rast u oblasti teretnog transporta u različitim industrijskim vertikalama, ekonomski razvoj i državne regulative. 
 
Velike kompanije koje posluju na tržištu pametnog transporta između ostalog uključuju: Thales, Huawei, Siemens, IBM, Cisco Systems, SAP, Alstom, Bombardier, Saab, ANPC, Bentley Systems, Indra Sistemas, Hitachi i Rockwell Collins.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.