Menu
A+ A A-

Chrome dobio brojna sigurnosna poboljšanja

Obilježavajući desetu godišnjicu postojanja Chromea, Google je u 69. verziji svom preglednika uvrstio brojna poboljšanja. 
Novi Chrome donosi: 
- novi izgled – zaobljeniji oblici, nove ikone, nova paleta boja i pojednostavljeni zahtjevi, meniji i URL-ovi, što bi sve trebalo olakšati navigaciju i brzo pregledanje;
- pametne odgovore kroz Omnibox (adresna traka Chromea koja se udvostručuje kao traka za pretragu);
- lakšu personalizaciju.
 
Kada je reč o poboljšanjima vezanim za sigurnost, pored rješavanja 40 sigurnosnih problema različite težine, Chrome 69 ima unaprijeđeni ugrađeni menadžer lozinki koji automatski generiše slučajnu lozinku kada se korisnici prijavljuju na novu web-stranicu. Da bi ga koristio, korisnik mora biti prijavljen na svoj Google profil pošto se izabrana lozinka čuva unutar naloga. Ova promjena trebala bi pomoći korisnicima da ne koriste iste lozinke za različite stranice, što je trenutno veliki problem.
 
Sa Chromeom 69 Google je prestao stavljati zeleni katanac i oznaku "Secure" ispred adrese HTTPS stranica. Umjesto toga, prikazuje se jednostavna siva ikona katanca. Krajnji cilj je napuštanje ove ikone, nakon čega će se prikazivati samo URL bez nekih posebnih oznaka ako stranica koristi HTTPS.
 
Na kraju će se prikazivati samo negativni pokazatelji sigurnosti. Pretpostavka je da će oni tako biti vidljiviji korisnicima koji će u tom slučaju obratiti pažnju na njih.
 
Kompanija je počela sa postavljanjem upozorenja u sivoj boji ispred stranica koje šalju lozinke ili podatke o kreditnim karticama preko HTTP-a početkom 2017. godine, zatim je počela raditi isto sa FTP stranicama i u skorije vrijeme sa svim HTTP stranicama.
 
Sljedeća, 70. verzija Chromea, čije je objavljivanje zakazano za oktobar, prikazivat će crveno upozorenje "Not secure" kada korisnici budu unosili podatke na HTTP stranice.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.