Menu
A+ A A-

Najveći interes investitora za robotiku

Prema podacima vodeće analitičke kompanije GlobalDate, od svih novih tehnoloških kompanija širom svijeta one koje rade na robotima su u 2017. godini uživale najveći interes investitora; tačnije, 2,93 investitora po kompaniji (broj investitora / broj finansiranih kompanija/ideja).
Iako vještačka inteligencija prednjači u pogledu obima projekata, roboti imaju prednost nad ostalim tržišnim segmentima prema broju investitora po kompaniji. Rast interesa za robote također je potaknut prosječnom vrijednošću ugovora u ovom sektoru, koja je sa 28 miliona dolara druga najveća, ispred AI segmenta, čija prosječna vrijednost ugovora iznosi 18 miliona dolara.  
 
Interesantno je to da je tokom 2017. godine blockchain tržište imalo najniži interes investitora, kao i najnižu prosječnu vrijednost ugovora, sa 2,23 investitora po kompaniji i vrijednošću ugovora od 12 miliona dolara, respektivno. 
 
U analizi GlobalDatea ističu se pomiješani rezultati za tržišni segment umreženih uređaja i IoT-a, koji je imao najveću prosječnu vrijednost ugovora, s iznosom od 29,5 miliona dolara, ali se s druge strane ovaj segment nalazi tek na trećem mjestu spram interesa investitora, sa 2,62 investitora po kompaniji.   
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.