Menu
A+ A A-

Vrijednost globalnog tržišta analitike objekata 11 mlrd. $ do 2023.

Prema očekivanjima iznesenim u najnovijem izvještaju MarketsandMarketsa, vrijednost globalnog tržišta analitike objekata će sa 5,94 milijarde dolara u ovoj godini do 2023. porasti na 11,10 milijardi, uz objedinjenu godišnju stopu rasta od 13,3 posto. 
Ključni faktori rasta ovog tržišta uključuju rastuću potražnju za energetski efikasnim sistemima i fokus na smanjenju troškova rada. 
 
Kada je riječ o vrstama objekata, očekuje se da će segment komercijalnih objekata i dalje držati najveći tržišni udio. Glavni faktori rasta za tržište analitike objekata u ovom segmentu uključuju izgradnju velikih tržnih centara, auditorija i sala za vjenčanja, što vlasnike i operatere potiče da instaliraju softver i servise za analitiku objekata, kako u novim tako i u starim objektima. Drugi veliki faktor je ubrzano širenje IoT-a, koji olakšava dobijanje korisnih izvještaja na osnovu velikih količina podataka. 
 
Za modelom cloud implementacije vlada sve veća potražnja zbog njene isplativosti i dostupnosti. Cloud softver i servisi za analitiku objekata imaju razne prednosti, poput prilagodljivosti i lake implementacije, što potiče prihvatanje clouda u kompanijama.  
 
Očekuje se da će na azijsko-pacifičko tržište otpadati značajan udio tržišta analitike objekata te da će imati najveću objedinjenu godišnju stopu rasta, za što je zaslužan veliki ekonomski rast u najrazvijenijim zemljama te regije. Kompanije u Sjevernoj Americi i Evropi već su usvojile softver i servise za analitiku objekata te sada u cilju dodatnog inoviranja uveliko ulažu u istraživanje i razvoj. Stoga se očekuje da će ove regije generisati glavninu zarade na ovom tržištu. 
 
Glavni igrači koji u svojoj ponudi imaju softver i servise za analitiku objekata su: Honeywell, IBM, Johnson Controls, Schneider Electric, General Electric, Siemens, ENGIE Insight Services, Lucid, Enecnoc, BuildingIq, Iconics, Senseware, KGS Buildings, Buildinglogix, Lutron Electronics, Coppertree Analytics, Ecovox, Gridpoint, Energy Advantage, Delta Electronics, Buildpulse, Crestron Electronics, Pointgrab, Verdigris i Noveda Technologies.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.