Menu
A+ A A-

Pravilnik o upotrebi dronova u BiH pripremljen za usvajanje

Direkcija za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) uskoro će, u saradnji s nadležnim organima, usvojiti pravilnik o upotrebi zrakoplovnih sistema na daljinsko upravljanje. Pravilnik će korisnicima dronova dati tačne smjernice i propisane mjere letenja.
Kako ističu u Direkciji, pravilnik će uskoro biti objavljen.
 
"Radilo se na uspoređivanju s pravilnikom Evropske agencije za sigurnost u zrakoplovstvu, koji bi također uskoro trebao biti usvojen. Naš pravilnik je u tehničkoj izradi. Potrebno je da se završi njegovo lektorisanje i potom će se objaviti u službenom listu", kazao je stručni saradnik za odnose s javnošću u BHDCA-u Aleksandar Lalović.
 
Usvajanje pravilnika o regulaciji upotrebe dronova traje skoro tri godine, a dat će tačna uputstva i pravila korištenja bespilotnih letjelica.
 
"Bit će propisano kad, gdje, ko i u kojim uslovima može upotrebljavati dronove u vazdušnom prostoru BiH. Također će biti definisano i u kojim periodima dana će se moći letjeti te koje vrste dronova će se moći koristiti na koji način, od onih najlakših do onih koji mogu dostizati velike visine. Svi faktori će biti definisani kroz pravilnik", pojasnio nam je Lalović.
 
Direkcija neće utjecati na kupovinu dronova, ali će biti definisano ko može njima upravljati. Tako, naprimjer, najniže kategorije letjelica neće moći koristiti osobe ispod 16 godina. Korisnici dronova stoga će u budućnosti morati imati određeni nivo poznavanja zrakoplovnih propisa.
 
(Klix)
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.