Menu
A+ A A-

Pametni zvučnici uskoro će zasjeniti hubove i pametne telefone

Prema IHS Markitovoj nedavnoj anketi, u kojoj je ispitano 937 korisnika pametnih zvučnika u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Japanu, Njemačkoj i Brazilu, samo šest posto njih koristi tu tehnologiju radi kontrole povezanih uređaja u svojim domovima. 
„Glasovna kontrola pametnih kućanskih uređaja samo je djelić cjelokupne interakcije s pametnim zvučnicima“, kaže Blake Kozak, glavni analitičar tržišta pametnih domova u IHS Markitu. „Međutim, ovaj trend će rasti, jer će se uređaji za videoreprodukciju sve više oslanjati na glasovnu kontrolu, alarmni sistemi će se paliti i gasiti putem glasa, a pametni uređaji će se sve više ugrađivati u nove domove.“
 
Više od 900 proizvođača uređaja za pametne domove
Na globalnom nivou postoji više od 900 proizvođača pametnih uređaja, koji su početkom 2018. godine u svojoj ponudi imali oko 4.100 povezanih uređaja, otkriva IHS Markit. Iako su koncentratori (hubovi) i pametni telefoni tradicionalno predstavljali osnovu takvih sistema, glasovna kontrola putem pametnih zvučnika uskoro će ih zasjeniti. „Iako uređaji poput termostata, povezane bijele tehnike i brava u tome učestvuju na svoj način, pametni zvučnici uskoro će postati primaran način interakcije potrošača s drugim uređajima“, kaže Kozak. 
 
Video i audio pokretači rasta
„Uprkos slaboj upotrebi pametnih zvučnika radi kontrole drugih povezanih uređaja, samo je pitanje vremena kada će se u kućama koristiti sve više povezanih uređaja, a glasovni asistent postati primarni način interakcije s njima“, kaže Kozak. „Proboj će također biti potaknut korištenjem uređajima za streaming, kao što su novi Fire TV Cube i drugi agnostički zvučnici, poput Sonos Beama.“ 
 
 „Kako bi se povećao broj korisnika pametnih zvučnika za kontrolu uređaja u domovima, glasovni asistenti će morati poduzeti korake koje je napravio Amazon Echo Plus, koji posjeduje mogućnost kontrole niskonapojnih bežičnih uređaja, poput prekidača i utičnica povezanih preko Zigbee i Z-Wave protokola“, kaže Kozak.
 
Osiguravajuće kuće također će igrati ulogu u edukaciji korisnika o povezanim uređajima. Iako će se one fokusirati samo na detekciju curenja vode, IHS Markit procjenjuje da će krajem 2018 više od milion domaćinstava u Sjevernoj Americi posjedovati barem jedan povezani uređaj – vjerovatno senzore za curenje vode, senzore protoka ili zaporne ventile. Procjenjuje se da će oko 450.000 pametnih zvučnika biti povezano s osiguravajućim kućama do kraja tekuće godine.  
 
„Ono što tržište pametnih domova čini jedistvenim i zašto je kontinuirani rast neizbježan su stalne, strateške prekretnice“, kaže Kozak. „Kada se čini da tržište pametnih domova stagnira, proizvođači novim uređajima pokažu suprotno. Istovremeno, vertikalna tržišta, poput sektora osiguranja, prilagođavaju decenijama ustaljene načine poslovanja kako bi javnosti približili tehnologije pametnih domova.“ 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.