Menu
A+ A A-

Evropski parlament odbacio prijedlog zakona o autorskim pravima

Evropski parlament je nakon tijesnog rezultata glasanja odbacio kontroverzne dopune Zakona o autorskim pravima, kojima bi se dodatno regulisalo korištenje materijala zaštićenog autorskim pravima na internetu. 
Riječ je o Direktivi o autorskim pravima koju je još 2016. godine predložila Evropska komisija kao dopunu postojećem Zakonu o autorskim pravima iz 2001. godine.
 
Predložena pravila bi nametnula veću odgovornost web-stranicama koje bi morale provjeravati krše li se autorska prava, ali bi i primorala platforme da plaćaju za linkovanje vijesti. U osnovi bi svi, počevši od Googlea, Facebooka i Twittera, trebali imati automatske filtere koji bi spriječili ljude da koriste zaštićeni sadržaj. To bi također značilo da bi povezivanje s drugim stranicama ili citiranje postalo gotovo nemoguće ili bi zahtijevalo plaćanje taksi.
 
Ovoj verziji zakona protivile su se brojne kompanije i ljudi iz cijelog svijeta, uključujući Google, Twitter, Wikimediju, Mozillu i mnoge druge, tvrdeći da bi se time ugrozila sloboda interneta i kreativnost. S druge strane, mnogi autori i umjetnici su podržali prijedlog jer bi tako značajno uvećali svoje prihode. 
Direktiva o autorskim pravima bila je pokušaj Evropske unije da modernizuje svoje zakone o autorskim pravima, ali je sadržavala dva veoma sporna dijela. Prvi je član 11, koji je trebao zaštititi novine i druge izdavače od internetskih giganata kao što su Google i Facebook, koji koriste njihov sadržaj bez plaćanja. Član 13 je drugi sporni član koji bi nametnuo veću odgovornost kada je u pitanju primjena zakona o autorskim pravima, što bi značilo da bi svaka online platforma koja omogućava korisnicima da objavljuju tekstove, slike, muziku ili kod morala naći način za pristup i filtriranje sadržaja. To obično podrazumijeva korištenje automatiziranih sistema koji su vrlo skupi. Onaj koji koristi YouTube košta 60 miliona dolara, zbog čega su kritičari prijedloga zakona izražavali zabrinutost da bi slične filtere morala primijeniti svaka web-stranica ako bi član 13 bio prihvaćen.
 
O izmjenama se glasalo u Evropskom parlamentu, a odbačene su sa 318 glasova protiv, 278 za, dok je 21 zastupnik bio suzdržan. S obzirom na tijesnu većinu, ovo ne znači da je ova priča završena. Zakon o autorskim pravima treba izmijeniti, ali nova verzija neće biti stavljena na glasanje do 10. septembra.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.