Menu
A+ A A-

Potreba za osnivanjem Komore industrije sigurnosti

Četvrtog jula 2018. godine u prostorijama Hrvatske privredne komore, a u organizaciji Hrvatskog ceha zaštitara i Instituta za istraživanje hibridnih sukoba, održan je okrugli sto na temu „Industrija sigurnosti – integralni dio koncepta domovinske sigurnosti“. 
Osim predstavnika organizatora, skupu su prisustvovali predstavnici Ureda predsjednice Hrvatske, Hrvatskog sabora, Ministarstva odbrane, MUP-a, javnih i privatnih poslovnih subjekata te izvještajno-sigurnosnih službi i akademskog sektora. U višesatnoj aktivnoj i otvorenoj raspravi razmatrana su tematska pitanja različitih nivoa odgovornosti, planiranja i djelovanja, od strateške do praktične naravi.    
 
Na osnovu izlaganja i provedenih rasprava, nametnuli su se sljedeći zaključci:
 
- Potrebno je raditi na definisanju modela i kriterija uključivanja industrije sigurnosti u svim fazama djelovanja obuhvaćenih dinamičnim konceptom domovinske sigurnosti u skladu sa sposobnostima, znanjima i mogućnostima pojedinog sektora industrije sigurnosti (fizička zaštita, tehnička zaštita, informacijska sigurnost, cyber zaštita).
- Poseban spektar modernih prijetnji obuhvaćenih nazivom hibridnih prijetnji stvarnost je o kojoj treba voditi računa naglašavajući jačanje sposobnosti njihovog ranog uočavanja i organizovanja primjerene reakcije.        
- Vidljiv je znatan pomak kod državnih tijela koja posljednjih godina intenzivno sarađuju s privatnim i akademskim stručnim sektorom u kreiranju normativnih akata iz područja sigurnosti.
- Sadašnja organizacijska struktura industrije sigurnosti ne odgovara potrebama trenutka i budućim zahtjevima, zbog čega se ističe potrebu organizovanja kvalitetnijeg institucionalnog i organizovanog djelovanja osnivanjem Komore industrije sigurnosti, koja bi integrisala različite učesnike ove industrijske grane: fizičku zaštitu, tehničku zaštitu i cyber sigurnost. Komora bi bila na usluzi svojim članicama, ali i institucijama obuhvaćenih sistemom nacionalne sigurnosti, davajući dodatnu vrijednost u preventivnom segmentu, kao i upravljanju krizama i rizicima u konceptu domovinske sigurnosti. 
 
Sudionici sastanaka izrazili su želju za nastavkom ovakvog oblika razmjene informacija, znanja i iskustava. U skoroj budućnosti ponovo će se organizovati sastanak istih učesnika kako bi se nastavilo s razvojem koncepta domovinske sigurnosti i uloge industrije sigurnosti u njemu. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.