Menu
A+ A A-

Google poboljšava biometrijsku autentifikaciju u Androidu P

Google je objavio da planira poboljšati postojeće mehanizme za biometrijsku autentifikaciju u predstojećem izdanju operativnog sistema Android P.
Kako biometrijski mehanizmi za potvrdu identiteta, kao što su skeniranje otisaka prstiju i lica, postaju sve popularniji među Android korisnicima, Google ih mora učiniti sigurnijim i poboljšati kako bi korisnicima pružio bolju privatnost. Kompanija je najavila da planira definisati bolji model za mjerenje biometrijske sigurnosti.
 
Android P, sljedeće veliko izdanje Android operativnog sistema za mobilne telefone, bit će prvi koji sa značajno poboljšanim metodama za potvrdu autentičnosti, kažu iz Googlea, koji planira stvoriti zajedničku platformu za programere aplikacija za integraciju biometrijske autentifikacije u aplikacije.
 
U Androidu 8.1 Oreo Google koristi četiri metode mašinskog učenja za biometrijsku autentikaciju, nazvane False Accept Rate (FAR), False Reject Rate (FRR), Spoof Accept Rate (SAR) i Imposter Accept Rate (IAR). Oni su dizajnirani da ponude korisnicima Androida tačna i precizna biometrijska otključavanja, kao i nivo zaštite od mogućeg lažiranja i zaobilaženja biometrijske autentifikacije.
 
S Androidom P Google želi podići biometrijsku autentifikaciju na sljedeći nivo te korisnici neće moći koristiti slabe biometrije za potvrđivanje plaćanja ili sličnih transakcija.
 
Google je najavio i implementaciju novog, jednostavnijeg API-ja (Application Programming Interface) za programere Android aplikacija, koji se zove BiometricPrompt API, koji omogućava integraciju biometrijske autentifikacije u aplikacije.
 
Dobra vijest je da će predstojeći BiometricPrompt API biti kompatibilan i "unazad", što znači da čak i uređaji koji koriste Android Oreo mogu imati koristi od njegovih prednosti, kao što su snažniji metodi biometrijske autentifikacije.
 
(informacija.rs)
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.