Menu
A+ A A-

Pančevo dobija najsavremeniji zatvor

Novi kazneno-popravni zavod u Pančevu, koji bi trebao biti otvoren do kraja godine, moći će se porediti s najsavremenijim u Evropskoj uniji. Imat će 250 zaposlenih, a Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) već je raspisala konkurs za prijem 120 pripadnika službe sigurnosti. Zavod će imati najviši stepen sigurnosti i bit će opremljen posebnim tehničkim sistemom zaštite. Bit će to jedan od najčuvanijih zatvora u Srbiji.
 
Na ulazu će se nalaziti neprobojna stakla, kontradiverziona vrata najnovije generacije, tunel za skeniranje stvari te prostorije za ručni pretres. Cijeli kompleks ograđen je dvostrukim redom ograde, koja će biti pokrivena sistemom termovizijskih kamera najnovije generacije i više stotina videonadzornih kamera.
 
KPZ Pančevo kao zavod zatvorenog tipa, koji će moći primiti 500 ljudi (300 osuđenika, 200 pritvorenika), osnovan je Uredbom Vlade 1. januara ove godine. Zamijenit će Okružni zatvor u Pančevu, koji je bio poluotvorenog tipa. Svu imovinu, predmete, arhivu i zaposlene iz Okružnog zatvora preuzima novi KPZ Pančevo.
 
“Novi zavod se prostire na 10 hektara postojeće ekonomije u sastavu KPZ Pančevo, ali je parcelacijom odvojen u posebnu celinu koja se naslanja na ekonomiju "Nadel" na Bavaništanskom putu”, kažu u UIKS-u. 
 
Kompleks se sastoji od 10 zgrada ukupne površine 24.000 kvadrata. Svi objekti su završeni, ugrađeni su prozori, vrata, sanitarije, a u toku su završni unutrašnji radovi. Okončani su i radovi na fasadama, kanalizaciji, pristupnim saobraćajnicama, ozelenjavanju...
 
Vrednost izgradnje i opremanja je 23 miliona eura, od čega Razvojna banka Vijeća Evrope kreditira 18 miliona, a Srbija sufinansira pet miliona namijenjenih, prije svega, opremanju. Zavod će imati i manji edukativni centar za obuku kadrova, koji će koristiti i zaposleni iz drugih zavoda u Vojvodini, Beogradu i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.