Menu
A+ A A-

STUDIJA SLUČAJA: KKB centar za podatke

KKB Anadolu centar za podatke koristi ekonomično rješenje iz Matrixa 

Informacije o projektu

• Uređaji: 200+
• Korisnici: 300+
• Lokacija: Turska
• Primjena: Kontrola pristupa u centru za podatke
• Tehnologija: Autentifikacija pomoću otiska prstiju i pametnih kartica

O kompaniji

Kompaniju Kredi Kayit Bürosu (KKB) osnovalo je devet vodećih turskih banaka 11. aprila 1995. godine. KKB je jako cijenjena finansijska institucija u Turskoj i ima ukupno 156 članova. KKB Anadolu centar za podatke smješten je u glavnom gradu Ankari i sa svoja tri glavna objekta obuhvata površinu od 43.000 kvadratnih metara. Objekat je opremljen gromobranima i sistemima zaštite od zemljotresa.

Izazov

Centar za podatke posjeduje sistem ormara sa podatkovnim sistemima, a za pristup podacima se koristi biometrijska autentifikacija. Centar je opremljen brojnim ormarima za koje se koriste uređaji na ulazu svake prostorije s njima. Svaki od njih je zaključan fizičkim bravama, zbog čega je centru zatrebalo ekonomično rješenje koje ne uključuje uređaj za svaki pojedinačni ormarić. Štaviše, traženi su uređaji koji podržavaju autentifikaciju pomoću pametnih kartica i zaključavanje vrata. Uprava centra se potrudila da poslovođama ponudi dodatnu opciju autentifikacije pomoću RFID kartica. Kada je u pitanju pristup, traženo je rješenje za pristup pomoću dvostruke i bimetrijske autentifikacije, uz mogućnost fizičkog otvaranja sistema za zaključavanje. Naposljetku, centar je tražio rješenje koje može slati upozorenje u situacijama kada bi vrata ostala otvorena.

Ponuđeno rješenje

Matrix je, u saradnji sa kompanijom SouthCo, KKB Anadolu centru ponudio sljedeće rešenje.
Centar je tražio uređaj s ekranom na ulazu u prostorije koji bi bio integrisan sa biometrijskim uređajem koji instalira Matrix. Naše rješenje smo integrisali sa ekranom osjetljivim na dodir. Kad god neki korisnik pokuša pristupiti centru za podatke sa svojim biometrijskim akreditivima, ovaj ekran će prikazati listu ormarića za koje je tom korisniku dozvoljen pristup. Preko ekrana, korisnik može izabrati ormariće kojim želi pristupiti. Kada korisnik ostvari pristup odabranim ormarima, on će biti određen za unaprijed definisani vremenski period. Pristup zasnovan na korisnicima garant je sigurnosti osjetljivih podataka kompanije. Ugradili smo i 200 COSEC ARC uređaja na ulazu/izlazu prostorija sa ormarima, sa oko 400 brava koje nudi SouthCo. Oni su postavljeni između dvije brave, što ih čini ekonomičnim rješenjem za centar. Pored toga, u slučaju bilo kakvih nepredviđenih situacija, kao što su nasilno otvaranje vrata, propust sa zatvarenjem vrata i dr. ARC uređaji administrativnom osoblju šalju obavještenja u stvarnom vremenu, odnosno putem SMS-a ili emaila. Osoblje takođe može evidentirati i posebne izvještaje o situacijama koje se tiču provjere identiteta lica koja pristupaju konkretnim ormarima, vremenu njihovog otvaranja i dr.

Shema rješenja : (u prilogu)

 

Rezultat

• Održavanje različitih sistema podataka
• Vrhunska sigurnost sa biometrijskim pristupom ormarima sa podacima za pojedinačne korisnike
• Tačna evidencija o tome ko je pristupio centru za podatke i u koje vrijeme

 

O kompaniji Matrix

Kompanija Matrix je osnovana 1991. godine i lider je u segmentu rješenja za telekomunikacije i sigurnost koja su namijenjena savremenim kompanijama i firmama. Matrix je inovativna, tehnološki napredna i korisnički fokusirana organizacija koja je posvećena praćenju najnovijih trendova u oblasti telekomunikacija i sigurnosti. Sa preko 40% ljudskih resursa posvećenih razvoju novih proizvoda, Matrix je do sada predstavio najsavremenije proizvode kao što su IP-PBX, univerzalni pristupnici, VoIP pristupnici i terminali, GSM pristupnici, kao i rješenja za kontrolu pristupa, evidenciju radnog vremena i videonadzor. Ova rješenja nude veliki broj funkcija, pouzdanost i usklađenost sa međunarodnim standardima. Matrix posluje na području Azije, Evrope, Sjeverne Amerike, Južne Amerike i Afrike kroz svoju mrežu od preko 1000 prodajnih partnera. Na taj način, ova kompanija omogućava da njeni proizvodi brže i dugoročnije udovoljavaju potrebama svojih korisnika. Matrix je stekao povjerenje i poštovanje kupaca koji dolaze iz različitih industrija i osvojio brojne međunarodne nagrade za svoje inovativne proizvode.

 

Dodatne informacije možete dobiti od:

394-GIDC, Makarpura, Vadodara-390010, India
Ph.: +91 93744 74302
E-Mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Website: www.MatrixAccessControl.com

 

 

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.