Menu
A+ A A-

Zaštita udaljenih lokacija nisu problem za CLIQ

Preduzeće Communauté d’Agglomération iz grada La Rochelle na zapadu Francuske pod svojom upravom ima 13 centara za prihvat otpada, koji se suočavaju sa čestim provalama i krađama vrijednog materijala za recikliranje. Njima je potrebna temeljita nadogradnja sigurnosnog sistema, odnosno pouzdan i provjeren sistem zaključavanja koji može efikasno zaštititi udaljene lokacije.

 

Novi sistem je morao spriječiti kopiranje ključeva i njihovo ponovno korištenje bez ovlaštenja. Morao je ponuditi i fleksibilnost i jednostavnost pristupa na svih 13 lokacija tokom radnog vremena. Isto važi i za pojedinačni pristup, koji je u posebnom terminu omogućen osoblju za održavanje, izvođačima radova ili nadzornim organima. Sistem je morao omogućiti i kvalitetnije upravljanje radnim procesima za mobilno sigurnosno osoblje. U nekim slučajevima matični centar je udaljen i do 25 km od same lokacije.

Menadžeri Communauté d’Agglomérationa odabrali su CLIQ tehnologiju elektronske kontrole pristupa na bazi ključeva. Na svih 13 lokacija instalirani su katanci i cilindri, a ovlašteno osoblje je dobilo programabilne ključeve.

Promjene su se odmah osjetile. „Broj provala je drastično pao“, kaže Herve Begaud, predstavnik preduzeća Communauté d'Agglomération La Rochelle. „Ranije smo svake sedmice evidentirali štetu. Sada smo imali samo jedan neuspješan pokušaj obijanja cilindra u posljednjih šest mjeseci.“


Jednostavna instalacija, efikasniji radni procesi
Programabilne CLIQ brave koriste ključeve i bežičnu tehnologiju. Standardna baterija unutar svakog CLIQ ključa posjeduje mikroelektroniku. Zbog toga se svi novi cilindri i katanci mogu postaviti na bilo kojoj lokaciji, uključujući i otvorene prostore. Vodootporni su i bez problema rade i na ekstremnim temperaturama.

Sada sigurnosno osoblje na svih 13 lokacija nosi samo jedan CLIQ ključ koji je programiran da otvara odgovarajuće brave. Više nema potrebe da menadžeri kopiraju ključeve i prate gdje se nalaze. Menadžeri sigurnosti sada mogu lako ažurirati sva pristupna ovlaštenja na ključu pomoću softvera CLIQ Web Manager. Ako neko izgubi ključ, njegova prava pristupa se odmah mogu poništiti. Pri tome nema potrebe za zamjenom brava, što štedi vrijeme i novac i unapređuje sigurnost na nivou kompanije.

Zahvaljujući CLIQ tehnologiji, potencijalni kradljivci otpada mogu u startu odustati od svojih planova. Zaposlenici okruga La Rochelle su impresionirani ovim rješenjem. Zbog toga planiraju uvesti CLIQ tehnologiju kontrole pristupa na svim kritičnim opštinskim lokacijama.


O CLIQ tehnologiji: CLIQ je sigurnosni mehanizam zaključavanja koji uključuje savremenu mikroelektroniku, programabilne ključeve i cilindre. Sistem nudi brojne kombinacije mehaničkih i elektronskih sistema za različite sigurnosne potrebe i fleksibilan pristup. CLIQ je dostupan na globalnom tržištu i predstavlja fleksibilno rješenje za kontrolu pristupa i upravljanje ključevima u svim projektima koji uključuju zaključavanje.

O Communauté d’Agglomération La Rochelleu: Communauté d’Agglomération okruga La Rochelle pokriva 28 opština na području zapadne Francuske. Preduzeće opslužuje 170.000 korisnika. Dodatne informacije dostupne su na www.agglo-larochelle.fr.

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.