Menu
A+ A A-

Split uvodi 1.500 parking-senzora

Grad Split odabrao je Nedap da poboljša parkiranje na ulicama. Nedapov Sensit, sistem za detekciju vozila, implementiran je na ukupno 1.500 parkirnih mjesta u tri zone za parkiranje.
 Parkiranjem u Splitu upravlja komunalno preduzeće Split parking. U ovom projektu Nedap blisko sarađuje s hrvatskim kompanijama Ericsson Nikola Tesla, Profico i Infoart.
 
Split je prvi hrvatski grad koji je uveo integralno rješenje za pametno parkiranje. Projekt pametnog parkiranja u Splitu predstavlja veliki korak naprijed u oblasti mobilnosti u pametnim gradovima u Hrvatskoj i nagrađen je priznanjem Smart Mobility Award 2017.
 
Nakon uspješno implementiranog pilot-projekta Nedap je dogovorio partnerstvo s Ericsson Nikola Teslom, Proficom i Infoartom. Ericsson Nikola Tesla, pridružena kompanija Ericsson Grupe, odgovorna je za uvođenje ICT rješenja za pametno parkiranje u Splitu.
 
Nedap Sensit u realnom vremenu detektuje zauzetost 1.500 parkirnih mjesta na 43 lokacije na ulicama Splita. Sensit se sastoji od bežičnih senzora koji detektuju je li mjesto za parkiranje zauzeto i koliko će dugo biti zauzeto. Senzori su povezani s centralnim sistemom preko bežične mreže relejnih čvorova i kolektora podataka.
 
"Tokom probne faze Nedapov Sensit se pokazao kao vodeći senzorski sistem za detekciju vozila koja se parkiraju na ulici", kaže Marko Bartulić, direktor Split parkinga. "Split ima ukupno 7.000 parking-mjesta u tri platne zone. S obzirom na to da je riječ o turističkom centru, koji uz to ima 92.000 registrovanih vozila, pametan pristup parkiranju na ulicama i u garažama izuzetno je važan. Prvi cilj je poboljšanje ukupnog iskustva u parkiranju za naše građane. Zbog toga je Split parking predstavio potpuno novu aplikaciju mobilnog parkinga. Aplikacija integriše sve parkove u Splitu i mogu ih koristiti vozači koji pomažu u pronalaženju raspoloživog prostora efikasno i osiguravajući neometan proces mobilnog plaćanja. Interesovanje za aplikaciju je ogromno: za samo tri dana više od 6.000 ljudi je preuzelo aplikaciju."
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.