Menu
A+ A A-

Android 9 će blokirati aplikacijama pristup kameri u stanju mirovanja

Googleov naredni operativni sistem za mobilne uređaje Android 9 (Android P) donijet će mnogo novih funkcija i poboljšanja, uključujući i novu sigurnosnu funkciju koja će spriječiti pristup aplikacijama kameri u stanju mirovanja.
Googleovi inžinjeri su implementirali novu sigurnosnu funkciju u Androidovom Security-Enhanced Linux kernel modulu (SELinux), koja onemogućava aplikacijama i servisima koji rade u pozadini sa UID (ID korisnika) pristup kameri. To može uključivati špijunski softver i druge maliciozne programe koji bi vas mogli špijunirati pomoću kamere uređaja.
 
Ako aplikacija u neaktivnom UID-u pokuša koristiti kameru, bit će generisana greška.
 
Sigurnosna funkcija za blokiranje pristupa kameri aplikacijama u stanju mirovanja koji se pokreću u pozadini je znak da je Google ozbiljan u vezi s provođenjem sigurnosnih procedura kako bi zaštitio privatnost korisnika, sa čime se kasni, jer već sada ima mnogo malicioznih Android aplikacija u Google Play prodavnici.
 
Google još nije objavio datum objavljivanja Androida 9.0.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.