Menu
A+ A A-

Ustavni sud Hrvatske: zaštitari nisu bili udruženi u kartel

Hrvatski Ustavni sud prihvatio je tužbu kompanije Sokol Marić i svojom odlukom od 1. februara poništio odluku Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), ali i presudu Visokog upravnog suda, koja je također dala za pravo AZTN-u da su zaštitari bili udruženi u kartel.
Time je ukinuto rješenje koje je prošle godine donijela Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a kojim se društvo Sokol Marić s još šest zaštitarskih društava (Klemm Security, Securitas, AKD Zaštita, Bilić-Erić, V-Grupa i Arsenal Ivezić) udružilo u kartel, zbog čega je bila izrečena upravno-kaznena mjera u ukupnom iznosu od 5,3 miliona kuna (712.000 eura), od čega se 1,3 milijuna kuna odnosilo na društvo Sokol Marić.
 
Predmet se vraća AZTN-u
 
"Predmet se vraća Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja na ponovni postupak", utvrđeno je u odluci Ustavnog suda. AZTN je u postupku protiv zaštitarskih firmi utvrdio da su 23. novembra 2013. učestvovale na sastanku na kojem su dogovorili minimalnu cijenu usluga fizičke zaštite od 32,52 kune.
 
Odluku Ustavnog suda prokomentirali su u Sokol Mariću: "Iz odluke Ustavnog suda za izdvojiti je da Agencija prilikom donošenja navedene odluke (…) nije navela pravno relevantne razloge za svoj zaključak da je postignut kartelni dogovor, nego je koristeći medijske članke i rabeći pojmove ‘nedvojbeno’ i ‘nesporno’ pokušala izjednačiti dva potpuno različita pojma ‘minimalnog troška rada zaštitara’ i ‘minimalne cijene zaštitarskih usluga’ kako bi obrazložila i utemeljila svoju odluku."
 
Sokol-Marić tuži predsjednika vijeća AZTN-a
 
Sokol-Marić najavljuje i krivičnu prijavu protiv predsjednika vijeća AZTN-a Mladena Cerovca: "O pristranosti same Agencije, kao i medijskom forsiranju određenih teza, u ovom slučaju svjedoči i nekoliko izjava predsjednika vijeća g. Mladena Cerovca, koji je u svojim javnim istupima prejudicirao odluke Agencije i prije nego su iste i formalno donesene, a poradi čega će društvo podnijeti kaznenu prijavu za pričinjenu štetu u poslovanju društva Sokol Marić", saopćili su iz kompanije Sokol Marić.
 
(index.hr)
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.