Menu
A+ A A-

Lacmanović: Videonadzor u zgradama narušio bi privatnost

Videonadzor na stepeništima i hodnicima na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti u čiji se stambeni prostor ulazi narušio bi privatnost onog koji dolazi i vlasnika stambenih jedinica, ocijenio je Radenko Lacmanović, član Savjeta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama Crne Gore.
 
On je kazao da je veliki izazov Agencije u pogledu zaštite ličnih podataka u prošloj godini bio sistem videonadzora, podjednako u stambenim zgradama, kod privrednih društava i na javnim površinama.
 
“Suočili smo se sa pokušajima da se videonadzor u stambenim zgradama instalira u liftovima, na stepeništima ili hodnicima na spratovima, za šta nismo dali saglasnost”, rekao je Lacmanović agenciji MINA. 
 
Kamere isključivo na ulazima i zajedničkim prostorima
 
Podsjetio je da je instaliranje videonadzora u liftovima zakonom zabranjeno te da se kamere mogu postaviti isključivo na ulaze i zajedničke prostorije poput garaža, mjesta za odlaganje bicikala i prostora za društvene aktivnosti. 
 
“Da bi ovo bilo urađeno, mora biti istaknuto obavještenje na vidnom mjestu da je zgrada pod videonadzorom i to na način da vaše oko prije vidi natpis nego kamera vas”, istakao je Lacmanović te dodao: “Snimci koji budu zabilježeni posredstvom videonadzora ne mogu se distribuirati ili činiti dostupnim posredstvom interneta, kablovske televizije ili na drugi način koji podrazumijeva elektronsku komunikaciju.”
 
Kada je riječ o pravnim licima, Lacmanović je naveo da su zakonske odredbe jasne i propisuju da se videonadzor može koristiti radi sigurnosti lica i imovine, te kontrole ulaska i izlaska iz službenog, odnosno poslovnog prostora. 
 
“Ovo ne znači da kontrola ulaska ili izlaska iz službenog ili poslovnog prostora daje poslodavcima pravo da videonadzor instaliraju u svrhu praćenja prisustva zaposlenih na radnom mjestu i te podatke dostavljaju službi za obračun zarada”, objasnio je Lacmanović.
 
(vijesti.me)
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.