Menu
A+ A A-

Uber krio krađu podataka 57 miliona korisnika

Kompanija Uber Technologies saopćila je da su hakeri prošle godine pristupili privatnim podacima 57 miliona njenih korisnika i vozača. 
Uber je prikrivao ovaj incident, ali i činjenicu da je napadačima platio 100.000 dolara da obrišu podatke. Napadači su došli u posjed imena, e-mail adresa i brojeva mobilnih telefona te podataka iz vozačkih dozvola.
 
Izvršni direktor Ubera Dara Khosrowshahi je izjavio da je tek nedavno saznao za ovaj napad i da je postupanje kompanije u vezi s ovim događajem dovelo do odlaska dvojice zaposlenih koji su odgovorni za Uberov neadekvatan odgovor na ovaj incident. On je rekao i da za sada nema dokaza da je bilo prevara ili zloupotreba koje bi se mogle dovesti u vezu s ovim incidentom, ali da nadgledaju pogođene račune.
 
No, bivši izvršni direktor kompanije Trevis Kalanick znao je za ovaj incident više od godinu dana, tvrdi Bloomberg, koji je prvi objavio ovu vijest. Nakon objave direktor sigurnosti Ubera Jo Sullivan je napustio kompaniju. 
 
Uber nije iznio detalje o napadu, ali prema pisanju Bloomberga, napad su izvršila dvojica napadača koji su pristupili privatnom dijelu Githuba, gdje su pronašli Uberove podatke za prijavljivanje na Amazon Web Services, koji kompanije koriste za čuvanje podataka i s koga su napadači preuzeli podatke 57 miliona korisnika.
 
Kompanija je angažovala Matta Olsena, bivšeg glavnog pravnog zastupnika američke Nacionalne sigurnosne agencije, kako bi im pomogao u organizaciji timova koji su zaduženi za sigurnost.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.