Menu
A+ A A-

Četiri puta veća vrijednost tržišta pametnih objekata do 2022.

Prema procjenama, globalno tržište pametnih objekata rast će s procijenjenih 7,42 milijarde američkih dolara u 2017. na 31,74 milijarde USD do 2022. godine, uz složenu godišnju stopu rasta od 33,6% u predviđenom periodu. Tržište prvenstveno potiče rastuća potražnja za integrisanim sigurnosnim i sistemima zaštite te povećanje vladinih inicijativa za projektima gradnje pametnih objekata.
U najnovijem izvještaju Marketsandmarkets je utvrdio da će, kada je riječ o tipu, segment usluga ostvariti najveći rast. Razlog tome je što pružaoci usluga pomažu u implementaciji inteligentne automatizacije i tehnologija za efikasan rad i održavanje objekata na ekonomičan način. Usluge uključene u istraživanje tržišta pametnih objekata su obuka i konsalting, integracija i podrška koju nude razni dobavljači. Ove se usluge smatraju dodatnom ponudom proizvođača tehnologija i pružalaca usluga u ekosistemu pametne infrastrukture, što poboljšava instalaciju i korištenje rješenja u prostorima krajnjeg korisnika.
 
Na osnovu vrste objekata, očekuje se da će podsektor stambenih zgrada rasti najvišom godišnjom stopom zbog mogućnosti komunikacijskih standarda i protokola da integrišu različite upravljačke uređaje i smanje upotrebu žica usljed pojavljivanja bežičnih tehnologija.
 
Kada je riječ o regionima, Evropa će držati najveći tržišni udio u predviđenom periodu. Posljedica je to vladinih inicijativa da potaknu gradnju pametnih i inteligentnih objekata. Također, veće usvajanje rješenja za upravljanje energijom te sigurnosnih rješenja dovelo je do rasta tržišta pametnih građevina u svim regionima.
 
Izvještaj navodi 25 ključnih proizvođača na osnovu njihove ponude i poslovnih strategija, a neki od najvećih ponuđača rješenja i usluga su: ABB Grupa, Siemens, Schneider Electric, Cisco Systems, IBM, Delta Controls, Johnson Controls, Honeywell International, UTC, Legrand i Panasonic.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.