Menu
A+ A A-

SMARTair štiti posjetitelje Nacionalnog parka Tatra

Kamp u sklopu slovačkog Nacionalnog parka Tatra se neko vrijeme suočavao s ulascima neovlaštenih lica u svoj prostor. To je dovelo do pojave vandalizma koji je predstavljao finansijsko opterećenje. Tokom vrhunca sezone, sadržaje namijenjene isključivo gostima kampa su koristili i drugi izletnici. To je dovelo do povećanog rizika od krađa i oštećenja opreme, kao i njenog neplaniranog habanja.  

 

Organizacija TANAP koja je zadužena za upravljanje parkom odabrala je SMARTair rješenje za zaštitu svojih sadržaja. Oni su tražili pristupačno rješenje koje bi spriječilo njihovo neovlašteno korištenje. Zbog toga je instaliran SMARTair sistem bežične kontrole pristupa, uz isporuku offline maski za brave i 350 akreditiva u vidu narukvica. Sada gosti uz prijavu dolaska dobijaju narukvicu koja im osigurava zaštićeni pristup privatnim sadržajima kampa. 
 
SMARTair maske za brave su bežične i rade na baterije, tako da tokom instalacije nije bilo potrebe za komplikovanom, skupom i zahtjevnom instalacijom kablova. SMARTair je idealan za naknadnu nadogradnju postojećih objekata, poput toaleta unutar kampa. Instalateri su jednostavno zamijenili stare standardne mehaničke brave SMARTair uređajima i povezali ih sa SMARTair softverom. Nije bilo opsežnih radova niti ometanja svakodnevnog funkcionisanja lokacije.
 
SMARTair je omogućio organizaciji TANAP da ograniči pristup isključivo za registrovane korisnike. Pošto gosti dolaze i odlaze na dnevnoj bazi, ovlaštenja za pristup na narukvicama se lako kontrolišu pomoću jednostavnog i intuitivnog SMARTair upravljačkog softvera. Ukoliko posjetitelj izgubi svoju narukvicu ili ona bude ukradena, lako je poništiti ovlaštenja za pristup pomoću upravljačkog sistema.
 
Instalacija u kampu Nacionalnog parka Tatra koristi ažuriranje na kartici, što je savršeno rješenje u okruženju srednje do izražene cirkulacije korisnika. Zidni uređaji za ažuriranje osiguravaju vezu između vrata i softvera, dok se prava pristupa mogu ažurirati putem korisničkih kartica.
 
Rezultat toga je dokidanje prakse neovlaštenog korištenja kampa. "Ovo je idealno pametno rješenje. Njegova jednostavnost i svestrana funkcionalnost olakšavaju nam upravljanje", kaže Savel Lubomir, voditelj objekta u Nacionalnom parku Tatra. "SMARTair će nam pomoći da smanjimo štetu i habanje na objektima, što može izravno utjecati na troškove i upotrebu naših resursa“. 
 
Sada gosti kampa mogu pristupiti sadržajima Nacionalnog parka Tatra u svakoj prilici, bez potrebe za pronalaženjem osoblja ili čekanja da im neko otvori vrata staromodnim ključem.
 
 
Dodatne informacije o SMARTair tehnologiji: www.tesa.es/discoverwireless 
 
O Nacionalnom parku Tatra:  Nacionalni park Tatra je nacionalni simbol Slovačke i od 1993. je registrovan kao međunarodni rezervat biosfere UNESCO-a. Park je poznat po planinskim pejsažima i cijelu godinu ga posjećuju turisti, planinari i kamperi. Dodatne informacije dostupne su na www.tanap.org.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.