Menu
A+ A A-

Na cestama Primorsko-goranske županije 20 novih kamera

Do kraja godine bit će postavljeno još dodatnih 20 nadzornih kamera u Primorsko-goranskoj županiji na lokacijama nepoznatim javnosti, zatim debeloslojna horizontalna signalizacija te „pametni semafori“, koji prepoznaju brzinu kretanja vozača i na određenim mjestima zatvore saobraćaj ako se vozač kreće neprimjerenom brzinom.
Svojevrsna je to reakcija Savjeta za sigurnost prometa na cestama na izvještaj o stanju sigurnosti u putnom saobraćaju na području županije u proteklih šest mjeseci, koji govore o deset smrtno stradalih osoba i gotovo osam posto više nesreća nego u istom periodu lani. Na putevima županije tokom šest mjeseci 2017. godine zabilježene su 1.392 saobraćajne nesreće, od kojih je 291 bila s nastradalim osobama.
 
Utjecaj alkohola zabilježen je kod osam posto učesnika saobraćajnih nesreća. Čak 90 posto svih nesreća uzrokovano je greškama vozača, pri čemu prednjače neprimjerena brzina, vožnja na nedostatnoj udaljenosti i nepoštivanje prednosti prolaza, dok je zbog grešaka pješaka uzrokovano 1,1 posto nesreća, a ostatak otpada na druge okolnosti. Najviše saobraćajnih nesreća događa se petkom, a kao najkritičnije doba dana pokazalo se ono između 12 i 16 sati.
 
(Novi list)
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.