Menu
A+ A A-

Bosch s partnerom razvija nove kamere za autonomna vozila

Iznenadna zaslijepljenost i ograničena vidljivost nešto je s čim se vozači redovno susreću u vožnji tokom sunčanog dana. Vožnja naslijepo često je neizbježna zbog bljeska prilikom izlaska iz tunela. Promjenjivi ili loši uslovi osvjetljenja predstavljaju izazov ne samo za ljudsko oko već i za videosenzore poput onih koji su potrebni za sisteme asistencije vozaču i autonomnu vožnju. Da bi se ti senzori unaprijedili, kompanije Bosch i Sony Semiconductor Solutions dogovorile su saradnju. Zajedno će razvijati inovativnu tehnologiju kamera, koja će automobilima omogućiti da pouzdano prikupljaju informacije o okruženju čak i u uslovima lošeg osvjetljenja.
„Bosch i Sony Semiconductor Solutions spajaju tehnološko znanje i iskustvo lidera na tržištu senzora i najvećeg svjetskog dobavljača rezervnih dijelova za automobile”, rekao je Gerhard Steiger, predsjednik Bosch Chassis Systems Control sektora.
 
Bolja vidljivost u uslovima lošeg osvjetljenja
 
Uz radarski i ultrazvučni senzor, videosenzori su dio sistema senzora modernih automobila. Za izradu sistema asistencije vozaču, kao što je automatsko kočenje zbog pješaka, sistema podrške za održavanje u saobraćajnoj traci i prepoznavanje saobraćajnih znakova neophodne su kamere, koje sve više postaju sastavni dio modernih vozila. Prednost videosenzora je njihova mogućnost otkrivanja predmeta, a nastale slike pružaju pregršt informacija. Bosch već godinama proizvodi videosenzore u mono i stereo tehnologiji da bi omogućio vidljivost sa svih strana u krugu od 360 stepeni, pa je samim tim jedan od vodećih dobavljača u tom dijelu automobilske industrije. U budućnosti će videosenzori biti ključna komponenta koncepta senzora autonomne vožnje. Za to su potrebne kamere koje pouzdano rade pri iznenadnoj promjeni osvjetljenja: iz tame u svjetlo i obrnuto. Uz to, moraju trenutno razlikovati drastične razlike osvijetljenosti unutar vidokruga. „Autonomni automobili bit će sigurni na putu samo ako mogu precizno prikupiti informacije o svom okruženju u svakom trenutku”, izjavio je Steiger.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.