Menu
A+ A A-

Videonadzor otkriva uzrok požara kod Splita?

Policija je izuzela snimak kamere za nadzor šumskih požara u Omišu, koja je s još tri kamere postavljena u Splitsko-dalmatinskoj županiji radi sprečavanja požara. Na snimku trenutno rade forenzičari kako bi utvrdili kako je i gdje došlo do požara.
Na snimkama kamera, koje su, između ostalog, opremljene i infracrvenim svjetlom, vidi se nastanak požara, ali požar je buknuo nešto dalje od postavljene kamere, pa će forenzičko utvrđivanje činjenica potrajati. Iako ne prikazuje same počinice, može pomoći u otkrivanju je li požar počeo u šumi ili na cesti. 
 
Sustav videonadzora šumskih požara, zvani Holistic, na području županije pušten je u pogon prošle jeseni. Kamere su postavljene u Sinju, Omišu, Kaštelima i na Hvaru, a snimci se direktno šalju u novo komandno vozilo s informacijsko-računarskom opremom u Splitu. Riječ je o strateškom projektu zaštite od požara u kojem je sudjelovalo 20 partnera iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Crne Gore i Hrvatske, vrijednom nešto manje od 10 miliona eura, a finansiran je iz pretpristupnog fonda Evropske unije IPA Adriatic.
 
Dok se forenzičari bave snimcima i drugim materijalnim dokazima, aktivno traju i informativni razgovori s čak 30 osoba, uglavnom mještana požarišnih područja, koji se ispituju o svakom sumnjivom ponašanju. 
 
Dio vatrogasaca tvrdi da je u trenutku dojave požara splitska Javna vatrogasna postrojba na raspolaganju imala četiri vatrogasna vozila manje, te da se požar možda mogao zaustaviti na vrijeme da je na raspolaganju bilo više vatrogasaca i opreme.
 
Zapovjednik JVP grada Splita Ivan Kovačević opovrgao je tvrdnje o malom broju vatrogasaca i opreme u trenutku dojave požara i kazao da je sat i po nakon dojave na požarištu bilo 12 postrojbi s 22 vozila i 73 vatrogasca. "Dok su vatrogasci gasili požar, novi su pristizali na teren. Pa mi imamo 30 vatrogasnih vozila, a u smjeni su nam po 24 vatrogasca, od kojih njih 15 može odmah ići na teren. Mi smo zbog ozbiljnosti situacije odmah podigli i rezervnu smjenu, a iako je požar počeo na području koje pripada Omišu, ne robujemo granicama, već smo odmah tamo uputili snage sa šireg splitskog područja", kazao je Kovačević.
 
(direktno.hr)
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.