Menu
A+ A A-

Aperio brave za bežičnu nadogradnju Esmi sistema

Zahvaljujući sistemima Esmi i Aperio, menadžeri zgrada mogu eliminisati mehaničke ključeve i probleme povezane s njihovim korištenjem. To njihovim kompanijama donosi uštedu vremena i novca. Aperio bežične brave kompanije ASSA ABLOY od sada su integrisane sa sistemom kontrole pristupa Esmi, koji proizvodi Schneider Electric. Postojeći i budući korisnici ovog sistema sada mogu proširiti svoj sistem kontrole pristupa i obuhvatiti više vrata nego što je to ranije bilo moguće sa standardnim rješenjima koja koriste kablove. Sveobuhvatna online integracija sigurnosnim menadžerima daje više kontrole, uz vođenje evidencije događaja u stvarnom vremenu i njenu kontrolu na zahtjev. Od toga korist imaju svakodnevni korisnici: pomoću jedne RFID pametne kartice možete otvarati kako kablovima povezana tako i bežična Aperio vrata. 
 
„Menadžeri zgrada mogu na jednostavan način proširiti i nadograditi postojeću Esmi instalaciju tako što će zamijeniti sve preostale mehaničke cilindre za zaključavanje Aperio cilindrima", kaže Seppo Junnonaho, menadžer proizvoda za kontrolu pristupa u kompaniji Schneider Electric. „Aperio brave mogu dodati bežičnu online kontrolu pristupa za vrata na otvorenim i u zatvorenim prostorima, u rasponu od protupožarnih i blindiranih vrata za koja postoje regulatorni zahtjevi, do sala za sastanke, laboratorija i ureda. To odmah podiže nivo sigurnosti po ekonomičnoj cijeni.“  
 
Nova integracija u sklopu sistema Esmi uključuje Aperio uređaje na baterije koji se mogu postaviti na skoro svaka vrata. Aperio online sigurnosna brava (L100) dostupna je u kombinaciji sa ili bez PINpad tastature. Ona, po potrebi, omogućava multifaktorsku autentifikaciju u vidu kombinacije kartice i PIN-a. Aperio online cilindri (C100) kompatibilni su s različitim formatima vrata, tako da ih ne morate mijenjati. Brzo se i jednostavno instaliraju: na YouTubeu možete pogledati snimak instalacije Aperio cilindra koju tehničar u potpunosti obavi za manje od dvije minute (www.youtube.com/watch?v=Ta8J6vW9Zy4). Aperio online maske za brave (E100) također su integrisane i dostupne u kombinaciji sa ili bez PINpad tastature.
 
Nakon instalacije Aperio bežičnih brava na željenoj lokaciji sve odluke o pristupu donosi sistem Esmi Access i one se šalju preko prepoznatljivog Esmi Access korisničkog interfejsa. Integrisani Aperio uređaji povezuju se s Esmi sistemom preko mreže od 100 IP hub čvorišta (AH40). Svaki od njih može bežičnim putem zaštićeno komunicirati sa 15 Aperio brava u standardnom dometu od 15 do 25 metara. Aperio hub čvorišta također se lahko instaliraju i rade preko Power over Ethernet (PoE) veze. TCP/IP komunikacije između svakog čvorišta i Esmi sistema posjeduju TLS enkripciju. Funkcije uključuju daljinsko otključavanje, praćenje statusa vrata i baterija i sve su dostupne za Aperio uređaje, koji rade u kombinaciji s Esmi Access sistemom. Ovaj YouTube video nudi više informacija o integraciji sa Esmi Access sistemom: www.youtube.com/watch?v=tr3R6DlZBnk.
 
Novi integrisani Aperio uređaji rade sa V3 softverskom platformom, što nudi podršku za daljinsko otvaranje vrata, uz prosječno potrebno vrijeme za komunikaciju između brave i sistema kraće od deset sekundi. To znači da osobe koje borave u zgradama provode manje vremena čekajući pred vratima.  Aperio je kompatibilan sa standardnim RFID tehnologijama kao što su iCLASS, iCLASS SE, Seos, MIFARE Classic i DESFire.
 
Ekonomičnost
Nemaju sva vrata potrebu za najvišim nivoom zaštite koju im obično mogu ponuditi kablovima uvezana rješenja za kontrolu pristupa. Vrata s osnovnim i naprednim sigurnosnim potrebama su idealni kandidati za Aperio brave. Instalacija Aperio uređaja je jeftinija u odnosu na standardna vrata s kablovima jer se oni ne moraju postavljati uz obimne građevinske zahvate. Odsustvo kablova znači da ne morate tražiti skupe usluge električara, niti čistiti iza izvođača radova. Održavanje je jednostavno: Aperio brave rade na standardne litij-ionske baterije, koje se mijenjaju svake dvije godine. 
 
Aperio uređaji su i energetski učinkoviti. Oni nisu povezani s glavnim napajanjem i koriste minimalnu količinu energije kada su neaktivni, odnosno održavaju samo osnovne funkcije za daljinsko upravljanje i prijavljivanje statusa. Čitači se aktiviraju tek nakon što stupe u kontakt s akreditivom ili kada se njima upravlja preko centralnog Esmi Access sistema. Zbog toga jedna bežična brava troši tek u prosjeku 0,001 kWh energije godišnje, što je neuporedivo manje u odnosu na standardne kablovima uvezane brave i čitače. 
 
Povjerenje na globalnom nivou
Aperio bežična kontrola pristupa već je stekla globalno povjerenje u segmentu zaštite objekata poput bolnica, industrijskih postrojenja, univerziteta, javnih ustanova i stadiona. U pitanju su veće i manje zgrade, koje se prostiru na području od Stavangera do Južnoafričke Republike. Zašto je  Aperio tako popularan? Ključ leži u besprijekornoj integraciji Aperio uređaja i centralnog sistema za kontrolu pristupa. 
 
“Danas veliki broj korisnika očekuje da njihovi sigurnosni sistemi zajedno rade na besprijekoran način, da jednako tako komuniciraju i ne kreiraju dodatno radno opterećenje za osoblje zgrade“, kaže Chris Bone, zamjenik direktora rješenja za digitalni pristup u kompaniji ASSA ABLOY EMEA. „Aperio je od samog početka projektovan za integraciju, što znači da korisnici Esmi sistema mogu koristiti jedinstven sistem. Aperio uređaji bez ikakvih problema rade paralelno s novim ili već instaliranim vratima koja su povezana kablovima, kao i s ostalim sigurnosnim funkcijama.“ 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.