Menu
A+ A A-

Kako zaštititi staračke domove i njihove korisnike u 21. stoljeću?

Rješenje su bežična, korisnicima prilagođena i dokazana rješenja koja se koriste u staračkim domovima širom Evrope Starački domovi sa sobom nose brojne unikatne sigurnosne izazove. Ovi objekti u prvom redu moraju ostaviti dojam otvorenog i gostoljubivog prostora. Oni moraju biti u službi korisnika i ponuditi ugodan ambijent za doček porodice i drugih gostiju. Njihov zadatak je da budu „dom“ u svakom smislu te riječi. 
 
Istovremeno, menadžeri se moraju pobrinuti za sigurnost lokacije, uključujući zaštitu osoblja, privatnih podataka i prostorija u kojim se drže lijekovi. Osoblje mora blagovremeno dobiti informacije o svakom pokušaju neovlaštenog ostvarivanja pristupa. Ako korisnici pate od demencije ili drugih težih poremećaja, jako je važno osigurati da ih osoblje može pronaći u svakom trenutku. 
 
Zbog toga napredna kontrola pristupa koja je svima jednostavna za upravljanje nudi ključne pogodnosti za staračke domove. Na primjer, sistem koji menadžerima objekata šalje povratne informacije u stvarnom vremenu može direktno utjecati na kvalitet njege. To se postiže na način da se osoblju omogući brzo lociranje korisnika i reagiranje na incidente i probleme čim se oni pojave, uz učinkovitu organizaciju radnih aktivnosti osoblja. Na taj način, osoblje gubi manje vremena baveći se ključevima.    
 
Rješenje je bežična kontrola pristupa
Zastarjela mehanička sigurnost ne može predstavljati adekvatan odgovor u 2017. godini. Upravljanje svim ključevima predstavlja veliki i nepotreban administrativni teret za osoblje, a traženje odgovarajućeg ključa u hitnim situacijama može dovesti do nedopustivih kašnjenja. U svakom slučaju, sistem korištenja glavnog fizičkog ključa ne nudi nivo sigurnosti koji je potreban savremenim staračkim domovima. Mehanički ključevi ne mogu ponuditi praćenje u stvarnom vremenu niti vođenje detaljne evidencije korištenja, tako da ne postoji jednostavan način lociranja korisnika doma u hitnim slučajevima. 
 
Osim toga, osjećaj da su stariji korisnici svake noći zaključani iza brava može imati negativne konotacije za njih. No, kada se menadžeri domova odluče za savremenu tehnologiju, oni se najprije moraju uvjeriti da se njom može jednostavno upravljati. Istovremeno, podrazumijeva se da elektronska kontrola pristupa bude inteligentna. Ona mora predstavljati i korisnicima prilagođen i ekonomičan korak naprijed u odnosu na tradicionalne ključeve.  
 
Nažalost, kontrola pristupa pomoću kablova i magnetnih brava nije praktično rješenje, a i njena instalacija i korištenje su skuplji u odnosu na bežična rješenja. SMARTair™ bežične brave na baterije nude modernu, jednostavnu i ekonomičnu instalaciju u kombinaciji s funkcijama koje menadžerima domova nude više kontrole nad objektima. 
 
SMARTair™ inteligentni bežični uređaji predstavljaju najmanje zahtjevan vid nadogradnje i zamjene mehaničkih ključeva. Oni se naknadno instaliraju na postojeći sistem u objektima jednako jednostavno kao i da krenete „od nule“ u novoizgrađenom staračkom domu. Jednostavna zamjena postojećih brava bežičnim cilindrima ili maskama za brave s integrisanim čitačima kartica omogućava povezivanje vrata s centralnim upravljačkim softverom. Na taj način se menadžere oslobađa obaveze bavljenja ključevima, što automatski podiže nivo radne učinkovitosti osoblja i sigurnosti korisnika. 
 
Zahvaljujući SMARTair™ tehnologiji, izgubljeni ključevi više ne predstavljaju sigurnosni rizik. Potrebno je samo nekoliko sekundi za izdavanje ili opoziv kartice pomoću računara ili telefona. Više nema potreba za zamjenom brava nakon gubitka ključa. Reprogramiranjem kartice vi automatski kreirate novi „ključ“, čime se štedi na vremenu i novcu koji se obično bacaju na zamjenu neupotrebljivih brava. Ovaj sistem se jednostavno koristi i nudi evidenciju korištenja i nadzor u stvarnom vremenu kao standardne funkcije. Njega se naknadno može lako nadograditi, tako da sama instalacija u početku može biti manja i sa ograničenim budžetom za sigurnost, a da se kasnije proširi i prilagodi promijenjenim sigurnosnim potrebama. 
 
SMARTair™ iznutra
SMARTair™ sistem bežične kontrole pristupa dostupan je u različitim upravljačkim opcijama za nadležno osoblje. Uz „Offline“ i „Update on Card“ funkcije za upravljanje, prava pristupa korisnika se ažuriraju putem uređaja postavljenih na zidu ili onih za programiranje. SMARTair™ Wireless Online upravljanje sigurnosnim menadžerima nudi nadzor osjetljivih zona u stvarnom vremenu, u šta spadaju apoteke i ostave. Funkcije Update on Card i Wireless Online se jednostavno kombiniraju unutar iste instalacije, što menadžerima daje fleksibilnu kontrolu koja im je potrebna. Apoteke se mogu nadzirati u stvarnom vremenu, dok se za manje rizične skladišne zone može koristiti offline upravljanje pristupom.  
 
SMARTair™ posjeduje uređaje koji odgovaraju bilo kojem formatu, uključujući bežične elektronske maske za brave, cilindre i brave koje se mogu instalirati na bilo koja vanjska ili unutrašnja vrata. Komponente su dizajnirane na kompaktan i savremen način kako bi se lakše uklopile u različite enterijere. SMARTair™ brave za ormare i ormariće (npr. one za lijekove) kao i sefove prilagođene su ambijentu staračkih domova. Uređaji su kompatibilni sa svim tipovima pristupnih prostora, uz maske za brave na baterije u kombinaciji sa opcionalnim PIN kodom za dodatnu sigurnost. Tu su i cilindri namijenjeni drvenim i staklenim vratima, izlazima za nuždu, vratima otpornim na vatru, rampama, liftovima i dr. SMARTair™ zidni čitači mogu pratiti pristup korisnika liftovima i, na primjer, omogućiti izvođačima radova da jednostavno prođu kroz rampe na parkingu. 
 
Korisnici mogu otvoriti vrata opremljena SMARTair™ sistemom pomoću različitih tipova akreditiva, uključujući tagove, narukvice i kartice, a istu funkciju ima i mobilna aplikacija. To čak i starijim korisnicima koji se ograničeno kreću omogućava da otvore svoja vrata ili sefove u sobama. Radi praktičnosti, isti personalizirani akreditiv se može koristiti i na automatima, naplatnim uređajima i u kombinaciji sa ostalim uslugama unutar doma.  
 
Bežični sistemi nude uštedu. Instalacija je brza i ekonomična. Nepostojanje potrebe za postavljanjem kablova ili žica znači da vam nisu potrebni ni električar ni dekorater koji bi morao čistiti objekat nakon radova. SMARTair™ brave rade na standardne baterije, uz jednostavnu instalaciju i održavanje. Ove brave nude maksimalnu energetsku učinkovitost uz nisu potrošnju koja štedi novac i doprinosi održivosti svakog objekta. 
 
SMARTair™ na djelu: Pamplona, Španija
SMARTair™ se već koristi u staračkim domovima širom Evrope. U domu Casa de la Misericordia u gradu Pamploni živi preko 500 korisnika kojim je potrebna njega. Zbog toga se krenulo u potragu za novim sistemom pristupa koji nudi kontrolu objekta u stvarnom vremenu. Odabran je SMARTair™ Wireless Online.
 
„U domovima poput našeg, jako je važno imati upravljanje u stvarnom vremenu što nam omogućava da u bilo kojem trenutku vršimo interakciju s vratima“, kaže Ernesto Serra, menadžer objekta u domu Casa de la Misericordia.
 
Sistem je morao biti i nadogradiv kako bi se instalacija izvršila u dvije faze, i to najprije u novom objektu nakon kojeg se prešlo na zgradu izgrađenu 1930-ih. Napredna bežična tehnologija je pogodna za naknadnu nadogradnju u starim zgradama i pokazala se kao odličan izbor: stara zgrada je imala zidove debljine 1m. 
 
„Bežično rješenje koje omogućava instalaciju kontrole pristupa bez postavljana kablova u zgradi pokazalo se kao ogromna prednost“, dodaje Serra. 
 
Novi sistem je morao biti i skalabilan, kako bi osoblje moglo upravljati pristupom u dvije zgrade preko iste kontrolne tačke, automatski mijenjati prava pristupa i prilagođavati pristupna ovlaštenja za različite profile osoblja, korisnika, volontera, posjetitelja i uposlenika hitnih službi. Dvofazni projekat je okončan i obuhvatao je 650 dodatnih  SMARTair™ vrata u staroj zgradi.
 
SMARTair™ na djelu: Skanderborg, Danska
Dagmargården je savremeni starački dom sa 54 smještajne jedinice, zajedničkim prostorima i lječilištem kojim upravlja organizacija Skanderborg Housing Cooperative. Njeni predstavnici su tražili moderan sistem kontrole pristupa prilagođen potrebama svakog korisnika. Naglašena je i obaveza da se novi starački dom dizajnira kao gostoljubivo okruženje bez korištenja ključeva i pratećih negativnih konotacija povezanih s privjescima za ključeve i vratima na mehaničko zaključavanje. 
 
U ovom domu su instalirane bežične SMARTair™ Offline i Online maske za brave i zidni čitači pomoću kojih će menadžeri sigurnosti u stvarnom vremenu dobijati informacije o stanju u zgradi. Na taj način se osoblju omogućava da reagira blagovremeno, a i korisnici će se u objektu osjećati sigurnije.  
 
"SMARTairTM nudi sigurnost i mogućnost detaljnog prilagođavanja sistema našim potrebama“, kaže  Ole Høi Sørensen iz organizacije Skanderborg Housing Cooperative. „To je praktično za svakodnevne aktivnosti i sada možemo pratiti ko se nalazi gdje i kada“. 
 
Sva lica u staračkom domu otvaraju vrata pomoću standardnih akreditiva. Korisnici objekta su dobili tagove koji automatski otvaraju vrata njihovih apartmana, što znači da oni ne moraju koristiti bravu ili čak ni gurati vrata. 
 
„Više nemamo problema s izgubljenim ključevima“, dodaje Sørensen.
 
Zahvaljujući SMARTair™ sistemu bežične kontrole pristupa i automatskim vratima, korisnici doma se ne osjećaju „zatočenim“ iza brava i ključeva. Fleksibilna prava pristupa i praktično korištenje omogućili su SMARTair™ sistemu da kreira ambijent u kojem će korisnici moći osjetiti pažnju, njegu i sigurnost. Instalacija bez kablova organizaciji je donijela i uštedu vremena i novca. 
 
SMARTair™ na djelu: Ženeva, Švicarska
Les Résidences Notre-Dame je poznati starački dom u Ženevi za koji je, također, odabran SMARTair™ sistem. Pošto on podržava složena, pojedincu prilagođena ovlaštenja, svaki korisnik objekta ima pristup isključivo specifičnim zonama. Medicinsko osoblje može pristupiti svim prostorijama, uključujući i one u kojim se čuvaju lijekovi, dok akreditivi korisnika otvaraju tek vrata njihovih soba i zajedničkih prostorija. 
 
Prava pristupa se mogu programirati, mijenjati ili poništavati na daljinu i automatski, što je korisna funkcija u situaciji kada dođe do gubitka pametnih kartica ili drugih akreditiva. Automatsko reprogramiranje omogućava osoblju doma da brzo odgovori na hitne situacije i otkloni probleme. 
 
Osoblje i korisnici doma također cijene jednostavnost instalacije SMARTair™ sistema. Ona je obavljena uz minimalno ometanje njihovih dnevnih rutina. Nije bilo potrebe za posebnim kablovima jer su maske za brave postavljene direktno na postojeće mehaničke brave. 
 
Kako je jednostavnost korištenja  u centru pažnje SMARTair™ sistema, čak i tehnički nepotkovani korisnici doma mogu koristiti novi sistem bez poteškoća. 
 
Nema kompromisa između jednostavnosti i sigurnosti kada je u pitanju kontrola pristupa. Zahvaljujući SMARTair™ bežičnim bravama, starački domovi mogu postići oboje ako odaberu instalaciju sistema koji osoblju štedi vrijeme, sprječava probleme s ključevima i čini da se korisnici osjećaju zaštićenije i sigurnije. 
 
ASSA ABLOY nudi SMARTair™ tehnologiju širom svijeta u vidu nekoliko brendova poput TESA, Mul-T-Lock, JPM, KESO, FAB, ASSA, RUKO, TRIOVING i LIPS. 
 
Dodatne informacije o načinu na koji SMARTair™ sistem kontrole pristupa pomaže u zaštiti staračkih domova budućnosti dostupne su na 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.