Menu
A+ A A-

Održan Security Essen: Sigurnost kao centralna tema našeg vremena

Mišljenja o ovogodišnjem Security Essenu su podijeljena. Uz primjetan pad broja izlagača, kojih je ove godine bilo oko 250 manje, evidentno je i smanjenje broja posjetilaca. No, uprkos tome, njemački sajam i dalje drži centalno mjesto na evropskom sigurnosnom tlu Priredio: Damir Muharemović
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Krajem septembra održan je Security Essen, najveći evropski sajam sigurnosti, koji se održava svake dvije godine. Delegacija regionalnih stručnjaka s našom ekipom kao organizatorom bila je među posjetiocima iz 125 zemalja koji su došli u potrazi za novim rješenjima iz sigurnosti i zaštite.
 
Veliki broj zadovoljnih i spremnih za ulaganje
Sajam je privukao više od 36.000 pretežno profesionalnih posjetilaca iz sigurnosne industrije, koji su izrazili značajan interes za nove proizvode, poslovne kontakte i ulaganje. Oko 40 posto došlo je iz inostranstva, u odnosu na 32 posto 2016. godine. Prema podacima organizatora, 76 posto prisutnih su donosioci odluka u svojim kompanijama, a jedna četvrtina je zaključila ugovore na sajmu. Privlačnost je to koju podstiče sama njemačka ekonomija, koja nikada nije bila jača. Prodaja sigurnosnih proizvoda i rješenja u Njemačkoj procjenjuje se na oko 17,2 milijarde eura, što je rast od 18 posto u protekle dvije godine. Ekonomsku situaciju u sektoru sigurnosti je kao dobru ili vrlo dobru prepoznalo 62 posto posjetilaca, a više od 90 posto je zadovoljno posjetom i preporučilo bi Security Essen drugima.
 
Pad broja izlagača
Kada je riječ o izlagačima, tu je već primjetan veliki pad – s blizu 1.200 prije dvije godine na 950, što je gotovo 21 posto. Rezultat toga je zatvorena hala 4, poluprazna centralna galerija, inače poveznica za sve hale, kao i mnogo manji štandovi nekih velikih svjetskih kompanija. Jaki igrači poput Boscha, Dorma Kabe ili Siemensa čak nisu bi bili na sajmu. Trend je to koji zahvata ne samo izložbu u Essenu već i druge velike sajmove, jer se izlagači više fokusiraju na manje poslovne događaje u više zemalja, koji im omogućuju direktan kontakt s najvažnijim kupcima na lokalnim tržištima, kao i na online prodaju. Ipak, izlagači su pohvalili značajno povećanje procentualnog broja donosilaca odluka i posjetilaca iz inostranstva od osam posto.
 
Drugu perspektivu pokušao je dati Oliver P. Kuhrt, izvršni direktor Messea Essena: "Security Essen je potcrtao svoju poziciju međunarodnog sajma koji postavlja trendove za sve aspekte sigurnosti. Broj od 125 zemalja iz kojih su pristigli posjetioci je zaista impresivan.“ Kada je riječ o temama, on je istaknuo sigurnost kao jednu od dominantnih preokupacija modernog društva. "Sigurnost, bilo javna ili privatna, digitalna ili analogna – centralna je tema našeg vremena. Naši izlagači su odgovorili na ove izazove i predstavili rješenja koja odgovaraju trendovima. Broj kompanija koje prvi put izlažu u Essenu ukazuju na značaj našeg sajma kao nezavisne platforme za industriju sigurnosti“, kazao je Kurth. Inače, ove je godine bilo više od 200 novih izlagača.
 
 
Odličan odgovor – pametna rješenja
Relevantnost Security Essena za sigurnosnu industriju naročito je evidentna u brojnim novim proizvodima. Još jednom je utjecaj digitalizacije postao jasan: rješenja kontrole pristupa postaju pametnija i oslanjaju se na pametne telefone ili biometrijsku identifikaciju kao ključeve. Vještačka inteligencija pomaže brže i preciznije analiziranje videopodataka. Aplikacije prikazuju nezaštićene prozore u pametnim stambenim objektima ili pomažu u praćenju vrijednog sadržaja sefova. Zaštita podataka i umreženi pristup bili su sveobuhvatna tema za brojne izlagače i mnoga predavanja.
 
Najistaknutije inovacije
Osvajači nagrada za sigurnosne inovacije privukli su veliku pažnju. Sedam izlagača primilo je nagradu. UrbanAlps je uvjerio žiri sa Stealth Keyom, ključem napravljenim u 3D printeru, koji je zaštićen od falsificiranja. Jansen Tore protivprovalna sekcijska vrata s WK5 klasifikacijom su posebno sigurna i pogodna za, naprimjer, muzeje, prodavnice opasnih materijala ili vojne baze. Kötter Security je dobio nagradu za novi kontrolni centar za hitne slučajeve i usluge, u kojem visokotehnološka infrastruktura i digitalni procesi pružaju najbolju moguću sigurnost klijenta.
 
Otvaranje nove hale za cyber sigurnost
Security Essen prvi put je održan u moderniziranim dvoranama Messe Essena, koja će postaviti nove standarde nakon završetka finalne faze izgradnje 2019. godine. Prostrane jednospratne sale, mnogo dnevne svjetlosti, novi ulazni dio u staklu i novi uslužni objekti kao što je Business Club već su oduševili izlagače i posjetioce. U skladu s tim reorganizirana je i podjela, koja je s novom strukturom hala usklađenoj prema izložbenim oblastima omogućila optimalnu komunikaciju s posjetiocima i izlagačima. Gosti su pohvalili njihovu podjelu na ključne teme. Izložbena sala za cyber i ekonomsku sigurnost imala je uspješnu premijeru, a izlagači su, između ostalog, bili Savezna služba za informacijsku sigurnost, Telekom Security, Advancis Software & Services i novoosnovano Savezno udruženje za zaštitu kritične infrastrukture (BSKI).
 
Prateći program
Dodatnu vrijednost Security Essenu dao je bogat prateći program. Tako je na "Dan obuke i dodatnog obrazovanja", koji su organizirali Savezna asocijacija industrije sigurnosti (BDSW) i Messe Essen, tri stotine učesnika na sigurnosnom tržištu imalo priliku da se upozna s mogućnostima edukacije i napredovanja u karijeri. Arne Schönbohm, predsjednica Saveznog ureda za informacijsku sigurnost, govorila je na novoj Cyber Security konferenciji o IT sigurnosti kao izazovu za politiku, poslovanje i društvo. Kompjuterski stručnjak Jan Krissler, poznat i kao Starbug, također je bio gost. Na forumu sigurnosnih stručnjaka osmišljen je stalni program s više od 90 prezentacija ciljano osmišljenih za arhitekte, instalatere, operatere i zaposlene u građevinskim firmama i arhitektonskim biroima.
 
Budući fokus na internacionalizaciji
Organizatori su već postavili kurs za sljedeći Security Essen, koji će se održati od 22. do 25. septembra 2020. Nova tematska struktura hala bit će još šira, a tema digitalizacije će biti detaljnije istražena. Brojni izlagači su već potvrdili dolazak, a 88 posto posjetilaca je izjavilo da želi učestvovati i sljedeći put. Sajam također preduzima još jedan korak ka internacionalizaciji: od 9. do 11. aprila 2019. "The Security Event – powered by Security Essen" prvi put će se održati u Birminghamu u Velikoj Britaniji. Ova saradnja britanskog organizatora poslovnih događaja Western Business Exhibitionsa i Messe Essena nudi evropskoj sigurnosnoj industriji sveobuhvatnu platformu za poslovanje u Velikoj Britaniji. Izložbeni dio popunit će više od stotinu vodećih svjetskih sigurnosnih brendova.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.