Menu
A+ A A-

Sicurezza 2017: Posjetili smo najveći italijanski sajam sigurnosti

Sicurezza je ove godine ostvarila značajan rast u svim kategorijama. Štandove blizu 500 izlagača posjetilo je gotovo 26 hiljada posjetilaca. U nastavku ukratko o onome što smo imali priliku vidjeti na milanskom sajmu sigurnosti
Piše: Damir Muharemović; Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Sicurezza, najveći italijanski sajam sigurnosti i zaštite, ove je godine doživio 19. izdanje. Izložbu u Milanu, koju je upotpunio i Smart Building Expo, posvećen tehnologijama za pametne objekte, organizirao je Fiera Milano i Pentastudio. Dojam o velikom broju posjetilaca potvrdila je službena statistika: tokom tri dana održavanja, od 13. do 15. novembra, Sicurezzu je posjetilo tačno 25.569 profesionalaca. Povećanje od odličnih 35% u odnosu na 2015. godinu, kada je posljednji put održan ovaj dvogodišnji sajam. Pozitivan trend zabilježen je u broju izlagača, kojih je bilo 465, što je 40 posto više nego prošli put, a koji su svoje proizvode i usluge predstavili u tri dvorane, u odnosu na ranije dvije.
 
Pogledajte i kratke intervjue naših partnera sa ovogodišnjeg sajma Sicurezza 2017:

Potvrda centralnog mjesta
„Više od 25.000 posjetilaca iz 86 zemalja potvrda su centralnog mjesta Sicurezze u sektoru sigurnosti“, primijetio je Fabrizio Curci, direktor Fiera Milana i dodao: „Ovaj je sajam stjecište inovacija i profesionalnog usavršavanja, jer pruža konkretna rješenja u vremenu u kojem integracija i digitalizacija mijenjaju pravila.“ Sicurezza obuhvata tradicionalne segmente sigurnosti: videonadzor, kontrolu pristupa, protivprovalu te pasivnu i cyber sigurnost. Ove se godine pridružio i sektor zaštite od požara, povećavajući već široku ponudu. Veliki uspjeh doživjela je sekcija posvećena bespilotnim letjelicama, kojima su upravljali pripadnici italijanske vojske i policije.
 
Dio posvećen stručnom usavršavanju također je bio izuzetno cijenjen. Naslonjen na naš štand, koji smo dijelili s partnerskim magazinom a&s Italy, bio je ograđeni segment na kojem su cijeli dan održavali razni paneli i predavanja. A broj posjetilaca je uvijek premašivao broj stolica, tako da su hodnici iza našeg štanda uvijek bili ispunjeni ljudima koji su željeli naučiti nešto novo. Održano je čak 150 radionica i seminara, uz fokus na glavne profesionalne izazove poput novog zakona o zaštiti privatnosti, cyber sigurnosti i zaštite podataka, antiterorizma i projektovanja sigurnosnih sistema. Tako se treće izdanje radionice “Sigurnost za maloprodaju” bavilo sigurnosnim sistemima u trgovačkim radnjama i tržnim centrima te upravljanjem novcem, Smart cities pitanjem urbane sigurnosti, odnosno kako da se složeni sistemi bave ne samo borbom protiv kriminala već i mobilnošću, štednjom energije i pristupom informacijama, sesija posvećena privatnom videonadzoru razmatrala je pitanje podrške agencijama za provedbu zakona itd.
 
 
 
Smart Building Expo
Prvo izdanje Smart Building Expa donijelo je svježi dašak vjetra ovom događaju. Bila je to prilika da se razgovara o izgradnji infrastrukture kao osnovi za evoluciju tehnologije ultra širokopojasnog prijenosa podataka i digitalnih usluga. Učešće je uzelo više od 80 brendova specijaliziranih u oblasti konektivnosti, automatizacije objekata, pametnog upravljanja energijom i audio-video sistema. Upravo su brojni treninzi, radionice i prezentacije, njih više od pedeset, poslužili da prisutne kompanije predstave nove mogućnosti, kao što je, naprimjer, integracija sigurnosti i industrije automatizacije stambenih objekata. „Ovaj novi projekat usredsređuje se na teme koje sve više uključuju sigurnosnu industriju i njene profesionalce. Umrežavanje pametnih zgrada zahtijeva dizajn koji može riješiti probleme vezane za sigurnost – uključujući videonadzor, protivprovalu i vatrodojavu, ali i energetsku učinkovitost ili upravljanje rasvjetom. Naprimjer, danas efikasan ured ili hotel opremljen je tehnologijama koje imaju uvid u broj ljudi u prostorijama i mogu upravljati rasvjetom i klimatizacijom za optimizaciju potrošnje“, kaže Domenico Lunghi, menadžer za odjele hrane, tehnologija i industrije u Fiera Milanu. 
 
Među fokusima Smart Building Expa su BIM (Building Information Modelling), digitalno modeliranje fizičkih i funkcionalnih karakteristika lokacija i prostora, and BMS (Building Management System), upravljački sistem instaliran u objektima radi praćenja njihove mehaničke i električne opreme, poput ventilacije, osvjetljenja, napajanja, protivpožarnih sistema i sl. „BIM pokreće važnu kulturalnu promjenu, postavlja nove paradigme i nove pristupe tržištu za projektante, građevinske firme i dobavljače materijala i proizvoda. U Milanu smo duboko zašli u svaki aspekt BIM-a i njegove integracije s BMS-om, a samim tim i s pametnim upravljanjem objektima i informacijskom sigurnošću“, kaže Andrea Dari, urednik Ingenija, prvog italijanskog portala posvećenog BIM-u. 
 
Usklađivanje s propisima
Uz to, važan moment segmenta posvećenog pametnim objektima predstavljala je prezentacija primjene člana 135 italijanskog Zakona o upravljanju zgradama, koji je prekretnica za tamošnje tržište, jer propisuje da je instalacija višeservisnog sistema u novim zgradama ili prilikom renoviranja starih obavezna. Sajam je bio prilika da se povede dijalog o konektivnosti kao osnovi za upotrebu digitalnih usluga i IoT aplikacija u domovima, uredima i fabrikama. Sicurezza se ove godine bavila i usklađivanjem s propisima i certifikacijom kao temeljnim elementima svakoga ozbiljnog profesionalca. Kroz nekoliko održanih sastanaka ukazano je na mnoge promjene koje revolucioniziraju sektor sigurnosti, posebno u području privatnosti. Prezentirani su i novi EU propisi koji su nedavno stupili na snagu, kojima će se kompletno tržište sigurnosti morati prilagoditi, a riječi je bilo i o „W la Privacy“ inicijativi i temama kao što su videonadzor na radnom mjestu te prava i status radnika. 
 
Izazovi terorizma i cyber kriminala
U godini kao što je ova događaj se nije mogao održati bez akcenta na protivterorizam i nove strategije za suočavanje s terorističkim prijetnjama. Teme su obrađene kako iz strateške tako i tehničke perspektive. Predstavljena su specifična rješenja. Stručnjaci specijalizirani za borbu protiv terorizma i istraživači razgovarali su o mjerama koje su, posebno u zemlji domaćina Italiji, poduzete u tu svrhu. U sektorima gdje su integracijski sistemi koji komuniciraju s tehnologijom odavno postali stvarnost, Sicurezza nas upućuje da moramo za trenutak zastati i razmisliti o tome kako sve to utječe na opću sigurnost. Zbog toga je IT sigurnost kao nikada do sada postala prioritet za sprečavanje hakerskih napada, cyber kriminala i općenito neovlaštenih pristupa i upravljanja sigurnosnim i podatkovnim ranjivim sistemima. Stručnjaci iz cijeloga svijeta su kroz desetke održanih radionica i predavanja, osim što su potcrtali važnost zaštite, nadzora i kontrole u svim oblicima, pokušali i ukazati na važnost zaštite privatnosti pojednica, a to se može postići poboljšanjem učinkovitosti postojećih i novih sistema.
 
Više o ovoj temi čitajte u printanom izdanju... 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.