Menu
A+ A A-

U susret sajmu Integrated Systems Europe 2018

Sajam ISE je najveći svjetski sajam industrije profesionalnih AV (audio i video) i elektronskih sistema. Održat će se između 6. i 9. februara 2018. godine u Amsterdam RAI centru, a očekuje se dolazak 1.200 izlagača i više od 75.000 posjetilaca Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Za podrobnije upoznavanje s pravcem u kojem se tržište kreće i budućim sigurnosnim izazovima, sajam Integrated Systems Europe (ISE) predstavlja odličan korak. ISE 2018 je najveći događaj u Evropi u sektoru profesionalne integracije. Zajednički vlasnici sajma, kompanija AVIXA i Asocijacija za dizajn i instalaciju kastomizirane elektronike CEDIA, nude sveobuhvatni program edukativnih sesija dizajniranih za profesionalno usavršavanje. Na internetu su dostupne i sesije posvećene sigurnosti i tehnologijama povezanim s korištenjem videa, AV protokola i dr. Osim mogućnosti za edukaciju koje nudi sajam, tu je 1.200 izlagača, koji će u 15 sala predstaviti najnovije tehnologije u ovom sektoru. Industrijski renomirani proizvođači i ponuđači rješenja kakvi su Sony, Crestron, Control4, Legrand, Savant i Z-Wave Alliance na sajmu će predstaviti IT i AV inovacije namijenjene sigurnosnom tržištu, a prvi put će biti prisutni i izlagači kao što su Intel Corporation (UK) i Exertis, koji će dati kvalitetan doprinos sajmu ISE 2018 i pripremiti do sada najbogatiju ponudu sigurnosnih rješenja. U ovome tekstu reći ćemo nešto više o temama i problematici koju tretira sajam uz napomenu da se više informacija može dobiti na oficijelnoj stranici www.iseurope.org.
 
Rizici
Konzumerizacija i saradnja su donijeli mnoge pozitivne promjene u kompanije. Uposlenici sada mogu donositi i koristiti uređaje koje žele, dok su dijeljenje sadržaja i komuniciranje s prijateljima i kolegama preko socijalnih mreža postali svakodnevna praksa.
Ipak, ove promjene nose i sigurnosne rizike: ko se povezuje na mrežu i preko čega? To bi bilo složeno pitanje i da je riječ samo o standardnim IT proizvodima i stalnim uposlenicima, a kamoli sada kada su svi pametni uređaji povezani, uključujući tu i cijeli spektar audio-vizuelnih i kombinovanih tehnologija, ekrana i umreženih privremenih posjetilaca. Tehnologija nije sveprisutna samo u radnom okruženju, već je i integralni element naših života. Rasprostranjena upotreba može dovesti do pojave inertnosti, tako da organizacije moraju osigurati pristup alatima, sistemima i procesima kako bi se tehnologija mogla sigurno i zaštićeno koristiti i na radnom mjestu.
 
Pogledajte reportažu sa ovogodišnjeg ISE 2017:

 
Tehnologija
U mnogim organizacijama cloud usluge su lahko dostupna opcija za širenje projekata bez angažmana IT odjela. Osim toga, uposlenici se brzo naviknu na donošenje ili nošenje vlastitih uređaja. Ovaj trend korištenja „IT-a u sjeni“ i BYOD pristupa skoro da i nema tehničkih ograničenja. Kada se, naprimjer, ekran u sali za sastanke mora umrežiti ili je potrebno prikazati video, za to jednostavno mogu poslužiti i potrošački AV uređaji ili usluge. Ovaj pristup je nazvan "BYOAV" (Bring Your Own AV) i na prvi pogled se čini bezopasnim. Ipak, AV tehnologija je zajedno s potrošačima i kompanijama pratila iste trendove kao i brojne druge tehnologije. Ona nosi i često neuočljive sigurnosne probleme, a situaciju dodatno pogoršava činjenica da se AV oprema često postavlja na lokacijama na kojim prezentacije i razmjene sadržaja uključuju i treće strane u ulozi publike ili aktera. Pri tome gosti očekuju da imaju pristup Wi-Fi mrežama, zbog čega se on mora zaštititi ili na neki način kontrolisati. Ipak, sigurnost kod povezivanja s AV opremom je nešto slabije kontrolisana. Iako se stariji sistemi i dalje mogu oslanjati na VGA konektore i kablove, sofisticirani AV sistemi i ekonomična potrošačka rješenja uglavnom koriste bežičnu tehnologiju. Čak i ako oni nude sigurnost, vrlo je vjerovatno da se njen koncept razlikuje od uređaja drugih proizvođača u ostalim prostorijama, kao i onog što se primjenjuje u ostatku IT sistema kompanije. 
 
Ljudi
Zbog toga je potrebno uspostaviti određeni nivo kontrole i dosljednosti. Ipak, AV instalacije su tradicionalno dio segmenta uredskog poslovanja, uz nerijetko minimalno uplitanje IT osoblja. Sofisticiranost moderne AV opreme, njen potencijalni utjecaj na fiksne i bežične mreže i učinak na sigurnost naglašavaju potrebu za integracijom i uključivanjem AV opreme u sisteme upravljanja informacijskim tehnologijama. AV opremu također treba posmatrati kao dio sveobuhvatnog sistema sigurnosti kompanije. Prije više decenija kompanije su se plašile uljeza koji su pokušavali pratiti signal monitora iz svojih parkiranih vozila. Danas, slabo zaštićeni bežični uređaji i mreže predstavljaju rizik, ali isto važi i za velike ekrane, koji se mogu tajno fotografisati mobilnim uređajima.
Neovlašteno praćenje AV tehnologije vizuelnim putem i preko nezaštićene bežične mreže predstavljaju sigurnosne rizike. Isto tako, veliki rizik predstavlja i način na koji se korisnicima, odnosno uposlenicima i trećim licima odobrava korištenje ili pristup AV sistemima. Pristupni kodovi, prijavljivanje i pristup za goste moraju se tretirati na jednako rigorozan način kao i bilo koji drugi segment IT sigurnosti. Pošto je neometano elektronsko dijeljenje sadržaja sve jednostavnije, njime se mora upravljati. 
 
Proces
Sigurnost se mora implementirati kombinacijom politika, procesa i alata, ali prvi korak je ispravno razumijevanje ozbiljnosti problema. To podrazumijeva saradnju i integraciju uposlenika koji rade s AV uređajima i IT osoblja. Prvi korak je bolje razumijevanje trenutnih kapaciteta dostupnih proizvoda, njihovih mogućnosti i ograničenja, kao i smjera u kojem idu inovacije. Kompanije Google, Intel, Barco, Sony i AMX su ove uređaje učinile pristupačnim i sada pokušavaju ponuditi sigurnost i kontrolu preko svojih sistema. Svaki od njih radi kvalitetno u izolaciji, ali u mješovitom okruženju u kombinaciji s brojim pratećim elementima IT sigurnost mora obuhvatiti različite tehnologije uz što kvalitetniju integraciju. Ako mjere za zaštitu AV sistema postanu suviše komplikovane ili restriktivne, korisnici će ih jednostavno zaobilaziti. Zbog toga, uprkos AV/IT integraciji, IT menadžeri sigurnosti moraju obogatiti obuku i najbolje radne prakse u oblasti sigurnosti kako bi u njih uključili danas neizbježne vizuelne i zvučne digitalne komponente poslovanja kompanije. Neželjeno curenje podataka nije samo ono što se šalje preko mreže, nego i sve što se vidi i čuje.
 
Pogledajte fotogaleriju sa ovogodišnjeg sajma ISE 2017:
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.