Menu
A+ A A-

Konferencija Kamira i Hikvisiona u Sarajevu

U sarajevskom hotelu Radon Plaza 4. oktobra održana je godišnji skup partnera bh. firme Kamir, na kojem su predstavljeni noviteti njenog globalnog partnera kompanije Hikvision Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Konferenciju su zahvalom gostima na dolasku i kratkim osvrtom na ovogodišnje uspjehe otvorili Ivica Brekalo, direktor Kamira, i Myler Zhong, Hikvisionov direktor za Jadransku regiju. Nakon govora o novitetima koji nas očekuju, riječ je preuzeo Antun Krešimir Buterin, voditelj poslovnog razvoja. 
 
Snimanje u gotovo potpunom mraku
Hikvision je, kaže Buterin, ostvario iznimno veliku ekspanziju tokom posljednjeg desetljeća dospjevši prije nekoliko godina na prvo mjesto na globalnom tržištu videonadzora. Jedna od perjanica njenog uspjeha na polju videonadzora jeste Darkfighter serija visokorezolucijskih kamera, koje mogu snimati u gotovo potpunom mraku. Simulirajući rad ljudskog oka, posjeduju dva senzora za sliku u boji pri niskim svjetlosnim uvjetima, pri čemu algoritmi za prepoznavanje snimljene osobe u DeepinView verzijama imaju, kako je rečeno, preciznost od 95 do 99 posto. Osim toga, sadrži i analizu ponašanja (npr. alarmiranje prilikom sumnjivog kretanja ili pada), brojanje protoka ljudi, analizu registarskih tablica i zabranjenog načina vožnje. Priču o kamerama, ali drugoj vrsti, nastavio je Mitja Novak, menadžer za razvoja poslovanja. Naime, Hikvision je u maju ove godine izbacio novitete u Turbo HD 5.0 seriji nadzornih proizvoda, koji uključuju AcuSense Turbo HD DVR-ove i ColorVu Turbo HD kamere s unaprijeđenim lećama (F1.0 iris, 4x više svjetla), senzorima i softverom, koje rade pri 0.0005 lux osvjetljenju. Osim snimanja u 4K rezoluciji, najznačajnija novina jeste integrisanje vještačke inteligencije, pomoću koje se mogu filtrirati lažni alarmi i brže locirati tražene osobe odstranjujući suvišne snimke.
 
Cjelovito rješenje
Hikvision, dakako, odavno više nije ponuđač samo videonadzornih već i rješenja za kontrolu pristupa, videointerfoniju, pametne objekte i nadzor saobraćaja. Sve je to objedinjeno u okviru jednog rješenja, kojim se upravlja pomoću HikCentral softvera. Sve je u sigurnosnom sistemu integrisano: svaka DeepinView kamera i DeepinMind snimač, kao i termalne kamere za zaštitu perimetra, centrale i čitači za kontrolu pristupa, koje pokreću alarm ukoliko se tehnologijama prepoznavanja lica ili očitanja otiska prsta prepozna uljez, te za registraciju radnog vremena za analizu i ispis radnika, ANPR kamere za čitanje tablica i snimanje šasije, nadzorni centar s pametnim videozidovima, zatim toplotne mape i brojanje protoka ljudi, POS integracija za nadzor transakcija, inteligentno prepoznavanje lica i kreiranje liste nepoželjnih osoba za primjenu u bankama, kasinima ili školama, te VIP liste za pratnju posebnih klijenata do trezora itd. HikCentral za sada ne može raditi u cloudu, ali se aktivno radi na tome.
 
Kada je riječ o kontroli pristupa, Hikvision u ponudi ima biometrijska rješenja (s prepoznavanjem otiska prsta i lica), s tri tipa centrala: Pro, Eco i Elevator, te klasična rješenja s čitačima kartica i PIN šiframa, s dva modela terminala: Pro i Eco. Čitače je moguće kombinirati s ANPR kamerama. U domenu IP interkoma, tu su rješenja za stanove, recepcije, višespratnice itd. Stanice su otporne na vandalsko ponašanje, posjeduju kamere visoke rezolucije i povezivi su s pametnim telefonima, tako da se poziv može preusmjeriti na mobilni telefon.
 
Pogledajte fotogarije sa konfrecije Kamira i Hivisiona u Sarajevu:
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.