Menu
A+ A A-

Prezentacija ATEÏS proizvoda u Beogradu

Sredinom oktobra u Inženjerskoj komori Srbije u Beogradu kompanija ATEÏS Europe B.V. održala je stručno predavanje i prezentaciju najnovijih proizvoda iz segmenta PA/VA EVAC, komercijalnih audio i digitalnih tele i konferencijskih sistema te najnovije generacije “audio over IP” sistema
Piše: Mara Dragić 
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Glavni predavač bio je Zoran Dragačević, menadžer prodaje ATEÏS proizvoda za Srbiju, istočnu Evropu i Tursku, koji je u uvodnom dijelu najprije predstavio istorijat kompanije. Posebno je istakao najpoznatiji i najdugotrajniji brend Penton, sinonim za plafonske, brodske, projektorske, viseće sferične, nazidne otvorene zvučnike, zatvorene zvučne kutije, horne i kolone. “Penton je naš najstariji brend firme koja se veoma uspešno, već 33 godine, bavi osmišljavanjem 100 V rešenja, dok je TERRACOM osmišljen pre nekoliko godina kao dopuna audio preko IP sistemu”, objasnio je Dragačević i najavio VELOX sistem za dojavu požara, koji se proizvodi u fabrici u Dubaiju, a koji će prvi put u Evropi biti promovisan u Srbiji. 
 
„Suština prezentacije je da se naše kolege projektanti, odgovorni izvođači radova i svi koje zanima ozvučenje i javni razglas, evakuaciono ozvučenje, prenos audio-signala preko IP-a, konferencijski sistemi, interkomunikacioni šalterski sistemi – upoznaju s našom kompanijom i shvate kako im mi možemo pomoći u projektima i projektnim rešenjima na ovom, ali i evropskim tržištima“, rekao je Dragan Petrović, prodajni i projektni menadžer ATEÏS-a. On je istakao da su postigli odlične rezultate na Bliskom Istoku s VELOX sistemima, stoga su odlučili da prošire proizvodnju i krenu u osvajanje i drugih tržišta.
 
VELOX
„Ovaj sistem za dojavu požara namenjen je malim, srednjim i velikim segmentima, a uz njega nudimo i evakuaciono ozvučenje. Ali ono što posebno želimo da istaknemo jeste da ne postoji veliki broj kompanija koje proizvode po EN 54 standardu, koji se odnosi na spasavanje života, a mi to upravo činimo sa VELOX-om“, kazao je Petrović, a zatim predstavio neke od svjetski poznatih objekata u koje je ugrađena takva vrsta sistema kao što je metro u Dubaiju ili tamošnje Ministarstvo odbrane. Inače, riječ je o adresabilnom sistemu u kojem se signal sa svakog elementa, detektora, ručnog javljača i U/I modula identifikuje u PP centrali, koja zatim određuje šta se dešava u sistemu. VELOX ima dvije serije PP centrala: 4000 za srednje i velike projekte te VT 5000 za cijeli opseg projekata. VELOX TOUCH VT5000 je adresabilna PP centrala zasnovana na najmodernijem 32-bitnom mikroprocesoru, koja može komunicirati u okviru pet kilometara duge petlje, unutar koje može biti čak 240 uređaja. Korisnički grafički interfejs s displejem osjetljivim na dodir (480x272 TFT 4,3”) poboljšava iskustvo čineći navigaciju kroz menije i programiranje brže, lakše i efikasnije. VELOX TOUCH podržava do 192 zone, a svaka može sadržavati različite uređaje zavisno od načina i uzroka programiranja. Komunicira sa 32 druga panela i podržava do 192 logičke funkcije "AND, OR, NOR, XOR" između različitih uređaja na istoj petlji ili između različitih petlji i panela. 
 
Nemojte samo čitati, dotaknite
Model VT5000 je dostupan na deset jezika, certificiran je prema EN 54 standardu i dolazi s pet godina garancije. Adresabilni automatski i linijski detektori dolaze s nekoliko EN 54 standarda i različitim nivoima osjetljivosti. Prema riječima Zorana Dragičevića, prezentacija u Inženjerskoj komori u Beogradu je veoma važna jer je to jedan od načina da se uspostavi komunikacija s inženjerima, da im se prezentuju ATEÏS proizvodi te da se upoznaju s novim tehnologijama i brendovima. „Od velike važnosti za nas je to što se VELOX prvi put u Evropi predstavlja baš u Beogradu. Naši sistemi se uklapaju poput kockica i kompatibilni su, a to je bitno da znaju oni koji projektuju sisteme“, ističe Dragačević. On kaže da mnogi još ne znaju da je ATEÏS otvorio kancelariju u Beogradu, u kojoj radi šest inženjera. „To je tim koji ne samo što pruža informacije o ATEÏS-ovim proizvodima već može da odgovori na razne zadatke i izazove.“  
 
Obavezni standard u Evropskoj uniji
Jedan od ATEÏS-ovih projektnih inženjera je i Nemanja Bisanić, kojem je zadatak da projektuje i optimizuje postojeće projektovane sisteme na tenderima. On je održao predavanje o inteligentnim i umreženim PA/VA sistemima, EN54 standardu i njegovim primjenama, tipovima kontrolera i njihovim karakteristikama. Kako je istakao, kontroleri su „inteligentni umreženi dio sistema“ i kao takvi su glavni dio ATEÏS brenda. Kada je riječ o EN54 standardu, on još nije obavezujući u regionu, ali jeste u EU. “Potreba za EN54 standardom javila se prije deset godina nakon što su istraživanja pokazala da u vanrednim situacijama 75 odsto ljudi reaguje na glasovne poruke upozorenja, 40 odsto na tekstualne poruke, a tek 13 odsto na sirene. Tako se i javila potreba za javnim ozvučenjem i javnim razglasom”, objasno je Bisanić. Nakon toga je prisutne upoznao sa vrstama standarda EN 54 i još jednom naznačio da su umreženi PA/VA sistemi prijeko potrebni za spašavanje života, zbog čega se ugrađuju na stadionima, u školama, hotelima, šoping-centrima, kao i na željezničkim i autobuskim stanicama. 
 
TERRACOM, Xavtel i MAGELLAN
Marko Stevanović, produkt menadžer ATEÏS-a za TERRACOM, Xavtel i MAGELLAN ukazao je na značaj ovih sistema. TERRACOM je IP sistem koji koristi SIP tehnologiju za prenos audio-signala i ima široku primjenu u hotelima, tržnim centrima, muzejima, bolnicama ili školama, dok je MAGELLAN šalterski sistem za komunikaciju s korisnicima. „TERRACOM može da koristi postojeću mrežnu infrastrukturu u zgradama gde je instalacija već urađena i nema potrebu za centralizovanim softverom jer poseduje sopstveni i funkcioniše samostalno. Prebacuje audio-signale sa jednog mesta na drugo, uz audio streaming, kontrolu ulaznih i izlaznih signala“, objasnio je Stevanović.
 
Prezentaciji je prisustvovao i Dženan Šabanović, komercijalni predstavnik ATEÏS-a za Jadransku regiju. „Pozitivno sam iznenađen odzivom stručnjaka iz naše oblasti na ovoj prezentaciji i nadam se da će se nastaviti predstavljanje ATEÏS-a u našoj regiji. To je jako bitno jer smo u osnovi mala regija u kojoj je sve povezano“, kaže Šabanović. On je istakao nekoliko projekata u kojima su instalirani ATEÏS-ovi proizvodi kao što su Slovenske željeznice, tržni centar Max Stoja u Puli, IKEA u Zagrebu, Zagrebački aerodrom. „Mislim da ćemo uspjeti instalirati našu opremu i na Sarajevski aerodrom, u hotelima Sheraton i Royal Blue u Dubrovniku te Sheraton u Novom Sadu. ATEÏS je veoma kvalitetan brend, ali čini se još nedovoljno poznat na ovim prostorima“, zaključio je Šabanović. 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.