Menu
A+ A A-

Održana konferencija „Train Brain Soft“

U organizaciji Makedonske komore za privatnu sigurnost i partnerskih organizacija iz Slovenije, Norveške, Rumunije i Hrvatske, početkom septembra u skopskom hotelu Holiday Inn održana je međunarodna konferencija o soft vještinama u sektoru sigurnosti
Priredila: redakcija a&s Adrije
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Konferencija u Skoplju predstavlja završnicu izvedbe projekta „Train Brain Soft – standardizirani nastavni plan i program te elektronski alat za soft vještine za privatnu sigurnost", koji je podržan programom Evropske unije Erasmus+, „K2 – Strateški obrasci: Obrazovanje odraslih“, a realiziran uz pomoć Nacionalne agencije za evropske obrazovne programe i mobilnost. 
 
Alati za obuku profesionalaca
Projekt je proveden tokom 24 mjeseca, od septembra 2016. do septembra 2018. godine, i predstavlja strateško partnerstvo privatnih sigurnosnih organizacija iz pet zemalja: Makedonije, Norveške, Slovenije, Rumunije i Hrvatske. Projekt sadrži pet koraka namijenjenih usavršavanju zaposlenika u sektoru privatne sigurnosti: istraživanje soft vještina za zaštitare, kurikulum soft vještina, program obuke, priručnik i elektronski alat. Program konferencije predstavljao je sadržaj projekta Train Brain Soft, s posebnim naglaskom na važnost soft vještina za privatnu sigurnost, upravljanje stresom, ljudska prava i slobode te komunikacijske vještine. Istovremeno su predstavljeni sadržaji modularnog programa obučavanja soft softverskih vještina, uz promociju Priručnika za soft vještine za privatnu sigurnost i otvorenog online alata za multimedijsku obuku (e-learning za soft vještine u privatnoj sigurnosti). 
 
Cilj Train Brain Soft projekta Evropske unije jeste da ova vrsta kontinuirane ili dodatne obuke postane obavezna u sektoru privatne sigurnosti te da se s njom počne odmah nakon obaveznog treninga kroz koji prolaze svi zaštitari. Cilj je i da se obuka iz soft vještina ponavlja periodično u cilju unapređivanja znanja i vještina svih zaposlenih u sektoru privatne sigurnosti, a to obuhvata zaštitare i menadžere, ali i sve ostalo osoblje zaposleno u zaštitarskim kompanijama. Kompanije koje se odluče na obuku iz soft vještina mogu očekivati da će njihovi zaposlenici nakon završenog kursa znatno poboljšati svoje komunikacijske vještine i naučiti kako da prevaziđu komunikacijske barijere, prepoznaju situaciju kada sagovornik laže te prepoznaju i praktikuju različite stilove komunikacije. Naučit će i na koji način treba postupati s problematičnim zaposlenicima i klijentima, izvježbat će se u rješavanju konflikata i saznati kako da identifi kuju i kontrolisano izražavaju emocije.
 
Eminentni predavači
U konferencijskom dijelu programa prisutnima su se obratili: Verica Mileska Stefanovska, predsjednica Komore Republike Makedonije za privatnu sigurnost, Oliver Spasovski, ministar unutrašnjih poslova, Ljupka Khurkchieva iz Nacionalne agencije za evropske obrazovne programe i mobilnost, Fredrik Jämmaat iz Delegacije Evropske unije u Makedoniji, Catherine Piana, generalna direktorica Konfederacije evropskih sigurnosnih službi, Branko Slak, predsjednik Slovenske komore za privatnu sigurnost, Runner Carlsen, predsjednik Norveške komore privatne sigurnosti, Lidija Stolica, predsjednica hrvatskog Ceha zaštitara, i Gabriel Badea, predsjednik Rumunskog udruženja za privatnu sigurnost.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.