Menu
A+ A A-

Najava: Siemens Building Technologies konferencije

Krajem maja i početkom juna kompanija Siemens Building Technologies organizovat će tehničku konferenciju o budućnosti pametnih zgrada u Sarajevu i Zagrebu. Prisutnima će se ukazati na načine na koje će ove tehnologije izmijeniti cjelokupni životni ciklus objekata, od planiranja i izgradnje do korištenja i upravljanja 
Piše: Igor Kulašić, voditelj divizije Building Technologies, Siemens d.o.o.
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Danas ljudi oko 90 posto života provode u zgradama, ne samo u svom domu već i u kancelarijama, proizvodnim objektima, školama i univerzitetima, kao i bolnicama i staračkim domovima. Proizvodi i rješenja kompanije Siemens koriste se da se ti objekti pretvore u mjesta sa sigurnim i ugodnim ambijentom. Zgrade su krcate informacijama, milioni inteligentnih uređaja i mašina generišu ogromne količine podataka svakoga dana, sata i sekunde. S adekvatnim digitalnim alatima, te se informacije sada mogu iskoristiti za učenje i interakciju na do sada neviđenom nivou. 
 
Razumjeti i iskoristiti
Tek kada ste u prilici da razumijete informacije koje kruže vašim objektima, možete kvalitetno odlučivati o tome kako ih pretvoriti u savršene lokacije. Digitalizacija igra ključnu ulogu u pripremi efikasnih i inteligentno umreženih objekata, koji mogu međusobno komunicirati. Tokom konferencije utjecaj ovih trendova će biti predstavljen u različitim tematskih segmentima:
 
Umreženi proizvodi, cloud rješenja i pametni podaci
Zahvaljujući digitalizaciji, zgrade mogu razmjenjivati podatke kao što su oni o potrošnji energije i održavanju. Protok podataka počinje od umreženih proizvoda: senzori i aktuatori osiguravaju kontinuirani protok podataka i šalju ih prema oblaku. Analitika i stručnost koje nudi Siemens pretvaraju prikupljene "velike podatke" u "pametne podatke". Ovo omogućava prepoznavanje ponašanja korisnika ili potrošačkih obrazaca, kao i aktiviranje korektivnih mjera.
 
Inovativno upravljanje objektima i energijom
Preko digitalnog interfejsa Desigo CC zgrada i platforma za upravljanje energijom mogu objediniti podatke iz različitih oblasti (HVAC, sigurnost, zaštita od požara itd.) unutar jednog korisničkog interfejsa. Ovo omogućava upravljanje, kontrolu i analizu na nivou zgrade s jedinstvene centralne lokacije. Na taj način se objektom može upravljati na ekonomičan, siguran i energetski efikasan način.
 
Informacijsko modeliranje objekata (BIM)
Building Technologies je jedan od prvih proizvođača koji isporučuju širok spektar HVAC proizvoda. Oni uključuju digitalne BIM podatke koji se koriste u "digitalnom blizancu". Ovaj digitalni model se koristi za projektovanje zgrade, pri čemu se već tokom projektne faze mogu simulirati, testirati i korigirati greške. Prednosti ovog pristupa uključuju optimiziranu energetsku efikasnost, uštedu troškova i kvalitetniju održivost. Siemens već sada ima više od 1.000 proizvoda iz različitih oblasti (terenski uređaji, automatizacija prostora, zaštita od požara) koji dolaze u paketu s BIM podacima. Novi proizvodi se stalno dodaju. Da bi ojačali ove koncepte, Building Technologies će predstaviti svoj široki portfolio sistema, rješenja i proizvoda za energetski efikasne prostorije i zgrade kroz predavanja stručnjaka i razne radionice. Više informacija o konferencijama možete dobiti na www.siemens.si/smart-bof.
 
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.