Menu
A+ A A-

Konferencija: Kibernetička sigurnost 2018

U organizaciji Ambasade Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini u Sarajevu je održana Druga međunarodna konferencija "Kibernetička sigurnost 2018", na kojoj su stručnjaci razgovarali o pranju novca i rizicima koji se odnose na virtuelne monete, trendovima u oblasti kibernetičke sigurnosti, GDPR-u, regionalnoj saradnji te budućoj sigurnosti kibernetičkog prostora.
Ambasador Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini Hani bin Abdullah Mominah otvorio je konferenciju te poručio da se krađa podataka, koja je postala globalni problem, u svakom smislu mora spriječiti. Naglasio je da su ove godine doveli mnogo više predavača iz različitih dijelova Bliskog istoka i EU kako bi zajedno usvojili zaključke za uspješniju borbu protiv cyber kriminala. 
 
Pogledajte video izvještaj sa konferencije:
 

 
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je Feni da BiH još nije u punom kapacitetu kada je u pitanju borba protiv kibernetičkog kriminala, te da se još razvijaju resursi.
 
"Uspostavili smo pravni okvir i organiziramo se na takav način da imamo brze odgovore na te napade. Kibernetički kriminal zahtijeva velike resurse i treba biti prepoznat kao ozbiljna prijetnja", naglasio je Mektić te dodao da se već odavno u BiH pojavljuju slučajevi krađe identiteta, dječje pornografije, pranja novca i seksulane eksploatacije.
 
Šef Odjela za vladavinu prava u Delegaciji EU u BiH Richard Wood je dodao da kibernetički kriminal predstavlja veliku prijetnju za cijelu regiju te da Bosna i Hercegovina treba razviti sistematični pristup borbi protiv tog kriminala.
 
"Ono što nedostaje BiH je strategija i okvir koji će važiti na teritoriji cijele zemlje i koji će omogućiti da se uskladi zakonodavno za borbu protiv kriminala. Grozna je situacija kada kriminalci znaju da mogu nesmetano vršiti kriminalne radnje, a da pri tome ne moraju odgovarati", poručio je.
 
Wood smatra da bi preuzimanje standarda i politika u Direktivi za mrežnu i informacijsku sigurnost EU omogućile bh. vlastima da uspostave kapacitete i procedure koji bi osigurali da BiH može odgovoriti na različite oblike prijetnji na državnom i prekograničnom nivou.
 
Pogledajte fotografije sa konferencije:
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.