Menu
A+ A A-

ICS: Dani korporativne sigurnosti 2018

Tradicionalna međunarodna konferencija „Dani korporativne sigurnosti", koju organizira Institut za korporativne sigurnosne studije (ICS Ljubljana) u saradnji sa Slovenskim udruženjem korporativne sigurnosti i SE Evropske asocijacije korporativne sigurnosti (SECSA), još jednom je potvrdila reputaciju jednog od najvažnijih sigurnosnih događaja u regiji
Piše: Aljoša Kandžić, direktor, ICS institut
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
 
Institut za korporativne sigurnosne studije (ICS Ljubljana) je 14. i 15. marta organizirao 9. međunarodnu konferenciju "Dani korporativne sigurnosti". Učešće je uzelo blizu 200 učesnika i uglednih gostiju iz šireg regionalnog područja, a sam događaj ponudio je 14 tematskih predavanja, tri okrugla stola te prezentacije savremenih tehnoloških rješenja, koja su na konferenciji predstavili različiti izlagači.
 
Brojni gosti i zvanice 
Svečanost je počela uvodnim govorima dr. Denisa Čalete, predsjednika Slovenskog udruženja korporativne sigurnosti, gospodina Alojza Kovšca, predsjednika Nacionalnog vijeća Republike Slovenije, Miloša Bizjaka, državnog sekretara Ministarstva za odbranu Republike Slovenije, Boštjana Šefica, državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova, Aleksandera Mervara, direktora kompanije ELES, inače generalnog sponzora ovogodišnjeg skupa, i gospođe Sonje Šmuc, genaralne direktorice Privredne komore Slovenije. U uvodnom dijelu održana je i podjela nagrade Slovenian Grand Corporate Security Award za izuzetna ostvarenja u 2017. godini. Riječ je o priznanju koje se dodjeljuje odabranim institucijama i pojedincima za njihov inovativni doprinos razvoju i implementaciji sigurnosti u Republici Sloveniji. Nagradu dodjeljuje ICS-Ljubljana, u saradnji sa Slovenskim udruženjem korporativne sigurnosti. Predsjedavajući Organizacijskog odbora konferencije dr. Denis Čaleta naglasio je da su ovogodišnji dobitnici istinski “svetionici izvrsnosti”, koje bi svi trebali pokušati slijediti.
 
Nagrade u prave ruke
Komisija, koju su činila gospoda Kovšca, Šefic, Mervar, Slapar, mag. Vršec i dr. Čaleta, nagrade je dodijelila u osam kategorija, a pobjednici su: Cetis kao najsigurnija kompanija, Stanislav Veniger iz Zavarovalnice Triglav za korporativnog sigurnosnog menadžera godine, kompanija Špica International za najinovativnija sigurnosna rješenja, Nova Gorica kao najsigurniji grad i Trbovlje kao najsigurnija zajednica. Nagradu za najbolju knjigu u oblasti sigurnosti dobio je Boštjan Videmšek, dok je u kategoriji "Inovativna medijska promocija sigurnosti" nagrađen i dnevni list DELO. Osim dodjele priznanja u tim kategorijama, ove godine je dodijeljena posebna nagrada za rad i životno djelo u oblasti korporativne sigurnosti, koju je primio Dušan Dular iz Krke. Dinamičan program konferencije još jednom je omogućio sklapanje novih stručnih poznanstava, razmjenu iskustava i, naravno, profesionalnu afirmaciju pojedinih stručnjaka i sigurnosnih rješenja. Tema koja je ove godine privlačila najviše pažnje sigurnost informacija, upravljanje rizikom, cyber sigurnost, zaštita kritične infrastrukture, uvođenje GDPR-a itd.
 
Blok predavanja 
Konferencija, koja je tematski bila podijeljena na korporativnu i informacijsku sigurnost, ponudila je nekoliko odličnih predavanja eminentnih gostiju iz Slovenije i inostranstva. Uvodno predavanje imao je prof. dr. Ernest Petrič, savjetnik predsjednika Republike i bivši predsjednik Ustavnog suda Republike Slovenije, koji je predstavio "Pogled na izazove budućeg međunarodnog sigurnosnog okruženja". Ostali predavači su bili: Luigi Rebuffi, generalni sekretar ECSO-a (European Cyber Security Organisation), Stefano Bracco, voditelj Ureda za sigurnost Agencije za sigurnost energetskih regulatora, Andrej Podvršič, glavni oficir za sigurnost i generalni direktor korporativne sigurnosti u korporaciji Chemours Company, Faiz Djellouli, direktor CITI Cybersecurity ENGIE u Francuskoj, Aleksandar Rajčević, menadžer za upravljanje rizikom za JI Europu kompanije IKEA, i drugi. Zbog svoje aktuelnosti tema „Korporativna sigurnost kao predvodnik ekonomskog razvoja" adresirana je kroz konstruktivne diskusije na okruglim stolovima, a postavljene su i vrhunske profesionalne osnove koje će stručnjaci iz ove oblasti siguro moći koristiti u svom poslovnom okruženju.
Nakon dvodnevnog programa konferencija je završila u ugodnoj atmosferi uz razmjenu mišljenja, iskustava i razumijevanja da se s takvim stručnim skupovima mora nastaviti i u budućnosti. Učesnici su još jednom dali obećanje da će se i naredne godine ponovo okupiti na Danima korporativne sigurnosti 2019, jednoj od najvećih konferencija u oblasti korporativne sigurnosti u Jugoistočnoj Evropi.
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.