Menu
A+ A A-

Konferencija Alarm automatike u Sarajevu

Regionalna kompanija Alarm automatika organizirala je početkom jula u hotelu Sarajevo konferenciju „Nove tehnologije u safety i security sistemima i njihova integracija“, čiji je cilj bio predstaviti centralizirana i integrisana rješenja koja povećavaju efikasnost sigurnosnih sistema
Piše:Ahmed Šećunović
E-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
 
Na početku programa gostima se obratila direktorica bh. ureda Alarm automatike Ines Cero, koja je ukratko predstavila kompaniju kao organizaciju koja prati razvoj i čiji partnerski brendovi zadovoljavaju potrebe različitih segmenata tržišta. Nakon uvoda riječ je preuzeo FuadMuderizović iz firme Filling, koji je ukratko predstavio zakonske normative i standarde na nivou Bosne i Hercegovine koji se odnose na oblast zaštite od požara.Muderizović je istakao da su spomenuti zakonski okviri „preopširni, opterećeni nepotrebnim tumačenjima i opisivanjima pojedinih termina.
 
Pogledajte video sa konferencije: 

 
Nova zastupništva i proizvodi
I dok zakonske promjene teku sporo, inovacije u oblasti zaštite od požara sve više napreduju. U drugoj prezentaciji Renata Dončević, direktorica projektne prodaje u Alarm automatici, predstavila je nove tehnologije u zaštiti od požara i integrirane sisteme zaštite. Ona je predstavila proizvode za različite segmente iz oblasti vatrodojave, plinodojave, evakuacijski razglas, odimljavanje i panik-rasvjetu, a naposljetku i centralne sisteme za zaštitu od požara, putem kojih se može upravljati ostalim sistemima. Dončević je istakla SmartLine klasične centrale te liniju analogno adresabilnih centrala. SmartLoop2080 central, pruža opciju uvezivanja 240 adresa po petlji, kojih ima dvije do osam. Svaka petlja može raditi pod drugim protokolom, njihova dužina je do 2.000 m, a moguća je opcija autoadresiranja. Pristup centrali omogućen je preko LAN-a, WAN-a i interneta.Dončević je posebno istakla Praesidiju, novu centralu za velike sisteme od italijanskog proizvođača opreme za dojavu požara, te protivprovalne sisteme Inim Electronics, koji u našoj regiji imaju referentnu listu sviše od 3.000 objekata. Alarm automatika je ekskluzivni distributer Inimove opreme za zemlje bivše Jugoslavije. Nova centrala Praesidia nudi grafički touch screen te modularnu arhitekturu. Omogućava do osam modula u jednom kućištu te prostor za dva akumulatora 24Ah. Moguće je spojiti do četiri kućišta na jedan procesor, što znači da podržava ukupno 32 modula u sistemu. Svaki modul ima vlastiti mikrokontroler, a moguć je i hot-swap zamjena modula. Osim toga, Dončević je predstavilai Enea liniju detektora (optički, termički i optičko-termički), koji nude adresabilne module te specijalne načine detekcije za specifične aplikacije.
 
Kontrola pristupa i projekti
U narednim prezentacijama predstavljeni su i IDIS rješenja videonadzora te Jantar sistemi za kontrolu pristupa. Kompanija IDIS nudi cjelovitavideonadzorna rješenja za širok spektar aplikacija, a uspješni primjeri iz prakse dokaz su efikasnosti IDIS-ovih instalacija. Jantar proizvodi također su već poznati na regionalnom tržištu, a odlikuje ih odličan omjer kvaliteta i cijene. Tokom prezentacije „Kontrola pristupa i evidencija radnog vremena“inžinjer Miroslav Ćirić predstavio je Jantarev sistem koji kontroliše obje spomenute funkcije, a nudi i mogućnost proširivanja unutar objekta, centralizirani nadzor svih objekata, mogućnost pristupa s bilo koje lokacije te IP komunikaciju. 
 
Pogledajte fotografije sa konferencije:
 
 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.