Menu
A+ A A-

a&s Adria br.139

Uvodnik

Zdravstvo napreduje uz sigurnu tehnologiju

Sektoru zdravstva najsavremenije tehnologije nisu nepoznanica. Pored korištenja tradicionalnih sigurnosnih rješenja, zdravstvene ustanove istovremeno prate i tehnološke trendove u svijetu sigurnosti, a sve u cilju povećanja vlastite efikasnosti. Iako počesto ograničenog budžeta kada je sigurnost u pitanju, i njima je potreban visok stepen efikasnosti i djelotvornosti. Zbog toga praćenje najnovijih trendova može pomoći zdravstvenim ustanovama da postignu svoje ciljeve. Ovaj segment sigurnosne industrije u posljednje vrijeme bilježi značajne rezultate. Tako je, npr., u 2017. godini vrijednost digitalnih ulaganja u zdravstvo premašilo cifru od 6,5 milijardi dolara, a taj trend rasta će se, po svemu sudeći, nastaviti i u 2018. Zdravstvene ustanove žele iskoristiti baš sve, od videoanalitike, kontrole pristupa i vještačke inteligencije (AI) do interneta stvari (IoT). 

Zdravstveni radnici se suočavaju s mnogim izazovima tokom rada na osiguravanju svojih objekata, što je dodatno otežano činjenicom da je pri tome potrebno kreirati i jednako otvoreno okruženje za same korisnike. Ovo nije nimalo lak zadatak s obzirom na konstantni protok nepoznatih posjetilaca koji izlaze i ulaze u objekat, te činjenicu da bolnice često nemaju definisane ili jasne perimetre. Zbog toga je neophodno posjedovati kvalitetan sistem kontrole pristupa, a zbog toga je primjena biometrije u sektoru zdravstva sve rasprostranjenija i sve se više koristi kao dodatni metod verifikacije, što pomaže ne samo u zaštiti podataka nego i samih ustanova. Također, i vještačka inteligencija je u proteklih nekoliko godina postala popularna tema u oblasti sigurnosti. Očekuje se da će ona igrati važnu ulogu u budućnosti slikovne dijagnostike tako što će ponuditi veću radnu produktivnost institucija, automatizirati procese i poboljšati dijagnostičku preciznost.

Jedan od načina na koje zdravstvene ustanove u svijetu maksimalno iskorištavaju svoje budžete jeste i primjena sigurnosne opreme izvan sfere njene osnovne namjene. Dobar primjer ovoga je način na koji videonadzorne kamere omogućavaju beskontakno praćenje vitalnih medicinskih parametara pacijenata gdje najsavremeniji softver omogućava kamerama da prate ljudske aktivnosti i tako olakšavaju medicinskim sestrama, ljekarima i njegovateljima da efikasnije i efektnije brinu o slabim, bolesnim i starijim osobama.

 

Mahir Hodžić

Sadržaj

Nove tehnologije u zdravstvenim ustanovama

Kontrola pristupa je vitalni segment sigurnosnog rješenja svake zdravstvene ustanove. Međutim, ona samostalno ne može pokriti sve. Integracija s drugim sistemima, kao što su videonadzor, praćenje lokacije i protivprovala, pomaže zdravstvenim menadžerima da ponude ne samo najviši nivo sigurnosti već i kvalitetniju brigu o pacijentima

INTERVJU

- Fernando Ducay Real, direktor, ZKTeco Europe

TRŽIŠTA

- Trendovi na evropskom tržištu pametnih domova
- Izazovi sigurnosti u zdravstvenom sektoru
- Sigurnost i zdravstvo
- Nove tehnologije u zdravstvenim ustanovama

TEME

- IT sigurnost: Usadivi čipovi

PROIZVODI I SISTEMI

- Alarm automatika
- 39 ASSA ABLOY: SMARTair testiran u zdravstvu
- Milestone Systems: Imlek unapredio proizvodnju s IP video-rešenjem
- D-Link : Novi i brži industrijski Ethernet prekidači

DOGAĐAJI

- Security Essen: Sigurnost kao centralna tema našeg vremena
- 112 Expo u Beogradu: Preventiva i zaštita ljudi i imovine
- Beograd: 6. međunarodna konferencija ‘’Korporativna bezbjednost u Republici Srbiji 2018’’
- ATEIS u Beogradu: VELOX spreman za osvajanje Jadranske regije
- Sarajevo: Konferencija Kamira i Hikvisiona
- Sarajevo: Obilježena 2. godišnjica “Dana zaštitara 14.10”
- Istanbul: ISAF 2018: Tržište u znaku rasta
- INTERSEC 2019 : Veliki fokus na bliskoistočno tržište sigurnosti

DIGITALNO IZDANJE

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.