Menu
A+ A A-

a&s Adria br.141

Uvodnik

Znanjem ka profesionalizaciji tržišta

Uprkos zaoštrenim trgovinskim odnosima dvije najveće svjetske ekonomije, koji su usporili razmjenu tehnologija i uređaja, prošla je godina ipak bila izuzetno plodna za sigurnosnu industriju. Rast je zabilježen u svim segmentima i po svim tržišnim vertikalama, uz optimistične najave i prognoze za godinu koja je pred nama. I u našoj je regiji zabilježen rast sigurnosnog tržišta. Posljedica je to ekonomskog rasta svih zemalja Zapadnog Balkana, praćenog povećanjem investicija i projektima finansiranim iz fondova Evropske unije, saglasni su u mišljenju o stanju regionalnog sigurnosnog tržišta, tendencijama, trendovima ili eventualnim preprekama u njegovom razvoju predstavnici vodećih kompanija koji su s nama za ovaj broj magazina napravili opsežnu analizu. Stručnjaci smatraju da je jedan od glavnih razloga i veća svijest o važnosti sigurnosti, kako na individualnom tako i na industrijskom nivou. Balkansko tržište raste ne samo u brojkama već i u tehničkim zahtjevima. Videonadzor se sve više okreće ka naprednim funkcionalnostima, IP-u, integraciji s drugim sistemima, upotrebi izvan sfere sigurnosti, a veći je i fokus na izdržljivost uređaja i sistema. 

Ipak, iako su neciljana socijalna davanja i plate u javnom sektoru imali pozitivan utjecaj na rast u kratkoročnom periodu, oni povećavaju fiskalne osjetljivosti. Povećanje privatnih investicija i izvoza predstavlja održiviji način rasta. Nažalost, kao i ranijih godina, najveću prepreku razvoju tržišta sigurnosti Jadranske regije struka vidi u snižavanju cijena nauštrb kvaliteta. Slaba kupovna moć i dalje je faktor koji bitno utječe na poslovanje, kao i implementacije sistema sigurnosti baziranih na pukom zadovoljavanju osnovnih propisanih zakonskih normi. No, i to se polako mijenja kako korisnici postaju obrazovaniji i počinju razumijevati koncept dugoročnog povrata investicije. Stoga je budućnost u educiranom profesionalnom kadru, koji će moći odgovoriti na očekivanja tehnološki sve zahtjevnijeg tržišta.

 

Mahir Hodžić

Sadržaj

Tržište sigurnosti Jadranske regije u 2018.

Želeći što vjerodostojnije analizirati regionalno tržište sigurnosti, posegnuli smo za iskustvom, ali ne bilo kakvim, već onim koje posjeduju voditelji prodaje, marketinga i razvoja poslovanja vodećih svjetskih kompanija zaduženih za našu regiju. U nastavku pročitajte šta je, iz njihove perspektive, obilježilo 2018. godinu

INTERVJU

- Plamenko Barišić, predsjednik Uprave, KING ICT

AKTUELNO

- Američko-kineski trgovinski rat

TRŽIŠTA

- Tržište sigurnosti Jadranske regije u 2018.
- Sistemi vatrodojave i evakuacije

TEME

- Glasovna kontrola u objektima
- Lokalni glasovni sistemi
- IT sigurnost: Cyber sigurnost na aerodromima

PROIZVODI I SISTEMI

- ATEÏS Messenger Pro zvučnici za zahtjevna okruženja
- Antenall: Predstavljamo Hikvision Turbo HD PIR kamere
- Lunatronik: Aktivni GPS uređaj za kontrolu u realnom vremenu

DOGAĐAJI

- Beograd: Zaštita odbrambene kritične infrastrukture od presudne važnosti
- Sarajevo: Alarm automatika: Rana detekcija požara svrha sistema zaštite
- U susret tajvanskom sajmu Secutech

DIGITALNO IZDANJE

 

     

Global Security d.o.o.
Safeta Zajke 115c, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Tel: +387 (0)33/788-985
Fax: +387 (0)33/788-986
Web site: www.asadria.com
Marketing: marketing@asadria.com
Pretplata: pretplata@asadria.com
PDV broj: 201142740001
Identifi kacioni broj: 4201142740001
www.asadria.com
ISSN 1986-5

  

Magazin a&s Adria – stručni magazin za kompletna sigurnosna rješenja – mjesečna je publikacija licencirana od strane kompanije Messe Frankfurt New Era Business Media za Adriatic regiju: Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Hrvatsku, Kosovo, Makedoniju, Sloveniju i Srbiju.

Magazin a&s Adria je mjesečna publikacija iz oblasti sigurnosti i zaštite čiji je primarni cilj da informiše, educira i poveže sigurnosno tržište u Adriatic regiji. Magazin nastoji biti graditelj i poveznica između proizvođača i krajnjih korisnika u čijem lancu su neizostavni sistem-integratori i instalaterske kompanije kao ponuđači usluga. Zahvaljujući jasnoj viziji razvoja koja prepoznaje potrebe tržišta, a&s Adria se etablirala kao pouzdan izvor informacija i kao takva je prepoznata od strane čitalaca još od samih početaka 2006. godine.